Ukrajinac otvara jagodinske brave i sefove

Izvor: Politika, 18.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajinac otvara jagodinske brave i sefove

Gena, kako mu je nadimak, i po kome ga svi Jagodinci znaju, više puta asistirao je i ovdašnjoj policiji prilikom otvaranja stanova u kojima je neko, a najčešće su to ostareli samci, preminuo

Jagodina – Genadij Vučenić rođen je pre 38 godina u Kijevu iz braka Srbina Čede iz Čente i Ukrajinke Vjere. U Srbiju je prvi put došao 1991. da bi se kao dobrovoljac pridružio JNA. Tu svoju želju kao stranac nije uspeo da ostvari, ali je u domovini svog oca >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ostao, a uz nagovor svog prijatelja Radeta Miloševića, koga je upoznao u Kijevu, došao u Jagodinu i u njoj ostao i zasnovao porodicu koju danas, uz suprugu Vericu, krase dve kćeri – Aleksandra (14) i Jovana (9). Kako navodi, srpski je naučio za dva-tri meseca radeći razne poslove – od šankerisanja po okolnim seoskim kafanama do mašinbravarskih i varilačkih, za šta se u Ukrajini i školovao. U specijalizovanoj radionici uglednog jagodinskog majstora Ljube Jankovića, kod koga je radio šest godina, naučio je da servisira lovačko i lično oružje i od drveta izrađuje unikatne kundake i drške za pištolje, da bi se 1998. osamostalio, uz već zvanično dobijenu potvrdu o stalnom boravku.

U pokretnoj radionici, smeštenoj u preuređenom starom zelenom kombiju, otvorio je servis za izradu ključeva, popravku svih vrsta brava i po hitnoj intervenciji otvaranje sefova, kako onih privatnih, tako i po firmama. U njihovu sadržinu nikad ne zaviruje. Glavno je da su ponovo dostupni svojim vlasnicima. Neretko, pa čak i noću, zovu ga da otvara i mehaničke brave raznih automobila čiji su vlasnici izgubili ključeve, ili vrata zalupili, a da su oni, ključevi, ostali unutra. Tako je nedavno bezbedno i brzo otvorio jedna kola u kojima je ostalo zaključano i uplakano dete. Gena, kako mu je nadimak, i po kome ga svi Jagodinci znaju, više puta asistirao je i ovdašnjoj policiji prilikom otvaranja stanova u kojima je neko, a najčešće su to ostareli samci, preminuo.

O tajnama svog zanata ne želi da priča, a „terenski" alat koji je i sam usavršavao ne pokazuje nikom.

– Kad gledaš na filmu kako tamo neki likovi začas otvore neki bančin trezor, ili sef nekog bogataša, to je samo filmska priča koja je u stvarnosti sasvim drugačija i predstavlja moju poslovnu, odnosno zanatsku tajnu – kaže Gena, dodajući da od ovog specifičnog posla ipak nema neke velike zarade i da nekako, kao i sav ovdašnji običan narod, preživljava u složnom braku školujući decu.

– U Ukrajini, i mom rodnom milionskom Kijevu, u kome imam majku, tri sestre i brata, danas se bolje živi nego u Srbiji, ali ja sam svoju sudbinu nepovratno vezao za Jagodinu koja polako doživljava prosperitet. Kad uspem da skupim nešto para, odem bar jednom godišnje da se vidim sa mojima, udahnem miris rodnog zavičaja, upalim sveću na očevom grobu, i vratim se u Srbiju, svojoj porodici, i svojoj kombi-radionici parkiranoj u centru grada – navodi za „Politiku" Genadij Vučenić.

R. Milanović

[objavljeno: 19/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.