Uklonjene kamere s ginekologije u Jagodini

Izvor: RTS, 12.Jul.2010, 14:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uklonjene kamere s ginekologije u Jagodini

Sproveden nalog Ministarstva zdravlja da se uklone kamere iz ginekološke ordinacije Opšte bolnice u Jagodini i uništi snimljeni materijal. Zatraženo razrešenje dužnosti zaštitnice prava pacijenata u toj ustanovi.

Kabinet ombudsmana saopštio je da je sproveden nalog Ministarstva zdravlja da se uklone kamere iz ginekološke ordinacije Opšte bolnice u Jagodini i uništi snimljeni materijal. Time je, navodi se u saopštenju, prestalo kršenje prava pacijenata.

Kako >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je navedeno, ombudsman je zatražio od Ministarstva zdravlja da zdravstveni inspektori provere da li pojedini lekari Opšte bolnice u Jagodini rade i u privatnoj praksi, bez saglasnosti poslodavca, i da preduzmu zakonom predviđene mere.

Tokom kontrole Zaštitniku građana ukazano je da su prečesti kvarovi uređaja, zbog kojih je uveden video nadzor, najverovatnije povezani sa zaposlenima koji bez potrebnih saglasnosti rade i privatno, te sabotiranjem uređaja u državnoj bolnici pacijente usmeravaju prema privatnim ordinacijama.

Zaštitnik građana zatražio je od direktora bolnice da razreši dužnosti zaštitnicu prava pacijenata u toj ustanovi, zbog činjenice da ni preventivno, ni dok je kamera bila u funkciji, pa ni u toku kontrole, nije uočila da je video nadzor bio nesrazmerna bezbednosna mera kojom je grubo prekršeno pravo na privatnost pacijenata, već ga je opravdavala.

Zaštitnike prava pacijenata u zdravstvenim ustanovama, prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, postavljaju direktori tih ustanova, kojima oni za svoj rad i odgovaraju.

Ombudsman je ocenio da bi kršenje prava građana postojalo i da se radilo o bilo kojoj drugoj ordinaciji, a ne samo ginekološkoj i da se nada da će slučaj delovati preventivno i edukativno.

Zaštitnik građana je ukazao i da su u celom slučaju ključnu ulogu imali medija, koji su alarmirali javnost i nadležne državne organe, navedeno je u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.