UNS: Objavljeno 80 konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja

Izvor: RTS, 13.Mar.2016, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNS: Objavljeno 80 konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja

Od početka godine do 11. marta objavljeno je 80 konkursa za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja, što je dvostruko više nego u istom periodu prošle godine, saopštilo je Udruženje novinara Srbije.
Kako je saopšteno, prvi put ove godine 17 lokalnih samouprava raspisalo je konkurs - Brus, Gornji Milanovac, Šabac, Vlasotince, Novi Kneževac, Pančevo, Čoka, Majdanpek, Rekovac, Jagodina, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kovačica, Vladičin Han, Merošina, Medveđa, Bojnik, Osečina i gradska opština Medijana.

"Čak 37 opština koje su do sada raspisale konkurse izdvojile su veća sredstva za medijske sadržaje nego prošle godine. Ove godine manje je nepravilnosti u konkursima nego prošle. Ipak, nepravilnosti koje lokalne samouprave nisu htele da isprave bilo je u Novom Kneževcu i Aleksandrovcu", naveo je UNS.
Te opštine ograničile su učešće samo na medije koji imaju sedište u tim lokalnim samoupravama,a kršenje Zakona o javnom informisanju nije otklonjeno ni u konkursima u Kuli, Staroj Pazovi, Kikindi i Preševu, dodao je UNS.
Kako se u saopštenju navodi, u Kuli je predsednik opštine Dragan Trifunović imenovao u komisiju zaposlene iz Opštinske uprave, što je suprotno Zakonu o javnom informisanju i medijima.
Podseća se da se po zakonu, članovi komisije biraju "iz reda nezavisnih stručnjaka za medije i medijskih radnika", a "većina članova komisije imenuje se na predlog medijskih i novinarskih udruženja, ukoliko takav predlog postoji".
Dodaje se da je u Preševu, kao i prošle godine, konkurs formulisan tako da "favorizuje medije koji informišu na albanskom jeziku i diskriminiše sva druga javna glasila".
UNS je naveo da je u prošloj godini u Srbiji na sva tri nivoa vlasti (republičkom, pokrajinskom i lokalnom) za sufinansiranje medijskih sadržaja od javnog interesa potrošeno najmanje 880 miliona dinara.
Udruženje novinara Srbije zagovara izdvajanje od najmanje dva odsto budžeta lokalnih samouprava za sufinansiranje medijskih sadržaja u oblasti javnog informisanja, a prema podacima, prosečan iznos koji su opštine i gradovi izdvojili za te namene u toku 2015. nije prešao jedan procenat.
Tada je 104 lokalne samouprave raspisalo konkurse za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja, a objavljeno je ukupno 119 konkursa, među kojima 46 u trenutku raspisivanja nije bilo u skladu sa zakonom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UNS: Objavljeno 80 konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Mar.2016

Od početka godine do 11. marta objavljeno je 80 konkursa za projektno sufinansiranje medijskih sadržaja, što je dvostruko više nego u istom periodu prošle godine, saopštilo je danas Udruženje novinara Srbije (UNS)...Kako je saopšteno, prvi put ove godine 17 lokalnih samouprava raspisalo je konkurs...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.