U Jagodini scene kao iz Hičkokovog filma: Više od 2.000 vrana leti nad gradom (FOTO)

Izvor: Telegraf.rs, 10.Mar.2017, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Jagodini scene kao iz Hičkokovog filma: Više od 2.000 vrana leti nad gradom (FOTO)

Nad Jagodinom leti više od 2.000 vrana a najspektakularniji prizori su u ranim jutarnjim i večeranjim satima, kada delovi grada podsećaju na scene iz filma "Ptice" Alfreda Hičkoka.

- Sada ih je manje u odnosu na zimu, kada ovde zimuje i spava više od 10.000 vrana koje, kada nastupi hladno vreme, dolaze iz srednje i istočne Evrope i planinskih krajeva da prezime u dolini Velike Morave - objasnio je biolog iz Gradske uprave za zaštitu životne sredine Boban Stanković.

- >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << U odnosu na letnju, gnezdilišnu populaciju, zimska brojnost vrana poraste šest do osam puta, sa maksimumom u februaru, kada u Jagodini zimuje i spava više od 10.000 čavki, gačaca sivih vrana - rekao je Stanković novinarima.

Do prošle godine noćile su u Industrijskoj zoni, uglavnom na dalekovodima u Kablovskoj ulici i duž železničke pruge Beograd - Niš.

Ove zime preselile su se na Ðurđevo brdo, na krovove stambenih zgrada u Čočetovoj ulici, oko stadiona FK "Jagodine" i u drugim delovima grada.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Ovih dana veliki ih je broj u krugu Fabrike kablova kraj autoputa, gde na topolama svijaju gnezda.

Stanković, podseća da se hrane po poljima i smetlištima oko naselja "i pravi su čistači prirode".

(Telegraf.rs / Tanjug)


Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

(FOTO) JAGODINA KAO U HIČKOKOVIM PTICAMA: Nad gradom leti više od 2.000 vrana

Izvor: Kurir, 10.Mar.2017

...Sada ih je manje u odnosu na zimu, kada ovde zimuje i spava više od 10000 vrana koje, kada nastupi hladno vreme, dolaze iz srednje i istočne Evrope i planinskih krajeva da prezime u dolini Velike Morave, objasnio je biolog iz Gradske uprave za zaštitu životne sredine Boban Stanković.."U odnosu...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.