Izvor: Politika, 17.Dec.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužioca smenili novinari

Opštinski tužilac tvrdi da je za svoju suspenziju saznala iz novina

Jagodina – U nekim medijima juče je osvanula vest da je republički javni tužilac Slobodan Radovanović suspendovao vršioca dužnosti opštinskog javnog tužioca i zamenika okružnog javnog tužioca u Jagodini Mirjanu Stanojlović zbog, kako se navodi, propusta u radu. Portparol republičkog javnog tužioca obrazložio je da je republički tužilac svoju odluku doneo posle „kontrole >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u predmetu u vezi sa seksualnim zlostavljanjem dve devojčice iz Jagodine”. Republički tužilac je Stanojlovićevu suspendovao, jer je ocenio da je napravila propuste, pošto nije predložila određivanje pritvora Aleksandru M. (38) iz Vinoraće kod Jagodine, osumnjičenog za nedozvoljene polne radnje.

Vršilac dužnosti opštinskog javnog tužioca u Jagodini za „Politiku” kaže da joj rešenje o suspenziji nije uručeno, da je republički tužilac još nije kontaktirao, niti je od njega dobila dozvolu da o predmetu govori za medije.

– Posle 18 godina rada u pravosuđu za svoju suspenziju saznala sam iz novina. Ni to nije po zakonu. Pored toga, tužilac se izjašnjavao o mom predmetu, a da nije imao uvid u njega – navodi za „Politiku” tužilac Mirjana Stanojlović.

Inače, reč je o slučaju Aleksandra M., osumnjičenom da je počinio krivično delo nedozvoljene polne radnje, prema dvema devojčicama iz Jagodine. On je 11. decembra doveden u jagodinski MUP i devojčice su ga prepoznale. Međutim, pošto je reč o delu za koje je zaprećena zatvorska kazna do tri godine, za koje se podiže optužni predlog, policija Aleksandru nije odredila pritvor. Tužilac, takođe, nije predložio da mu se odredi pritvor.

U jagodinskoj policiji nisu hteli da daju bilo kakvu izjavu o ovom slučaju bez odobrenja Biroa za informisanje. Rečeno nam je samo da su mediji podigli preveliku „prašinu”, a da je policija ceo postupak odradila profesionalno.

– Aleksandar M. je istražnom sudiji Predragu Stavriću ponovo priveden u subotu uz predlog Tužilaštva za sprovođenje istražnih radnji. U tom predlogu stavljen je i predlog za određivanje pritvora od strane tužilaštva, s tim što za dela do tri godine, kad je reč o istražnim radnjama pritvor može da se odredi samo do osam dana. On je određen zbog opasnosti od bekstva i njegove sklonosti ka vršenju takve vrste dela, odnosno opasnosti da će nastaviti da vrši takva krivična dela – navodi za „Politiku” portparol Opštinskog suda u Jagodini Jasmina Tašković.

Z. Gligorijević

[objavljeno: 17/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.