Turska kompanija dolazi u Štofaru do kraja leta

Izvor: Press, 14.Apr.2016, 11:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska kompanija dolazi u "Štofaru" do kraja leta

Turska kompanija "Fistel internacional" koja je pre godinu dana kupila Fabriku tekstila "Branko Krsmanović" - "Štofaru" u Paraćinu u stečaju, počeće proizvodnju krajem leta, rekao je danas pravni zastupnik te kompanije.
Foto:Tanjug
Ovo su obećali prestavnici turske kompanije, prilikom "nedavne" poste Paraćinu, precizirao je u izjavi novinarima pravni zastupnik "Fistel internacional" Aleksandar >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Nikolić iz Jagodine.
Jedna hala u "Štofari" je pripremljena za proizvodnju, a do kraja leta iz Turske treba da se dopremi i instaliraju proizvodne mašine i edukuju radnici, "a za početak će biti zaposleno štotinu radnika a konačan plan je da broj zaposlenih bude između 300 i 600 radnika".
Vrednost investicije je oko 15 mili0ona evra a investiciju finansijski prati turska "Halk" banka.
Turska kompanija je odlučila da "Štofara" ostane u oblasti tekstilne proizvodnje i da proizvodi sintetička vlakna, odnosno najlonski konac, od kojih je 90 odsto namenjeno izvozu.
Oni su kupili 30.000 kvadratnih metara proizvodnog, magacinskog i drugog prostora u objektima "Štofare" i sedam hektara zemljišta.
"Štofara" je prodata, u drugom oglašavanju, na osnovu rešenja o bankrotstvu stečajnog sudije Privrednog suda u Kragujevcu.
Turska kompanija je urdila i fabrički dimnjak, koji više nije potreban za proizvodnju, ali je simbol "Štofare".
Industrija tekstila "Branko Krsmanović" iz Parćina bila je jedna od najstarijih tekstilnih fabrika u Srbiji. Radila je od 1904. godine, pod raznim imenima, a narod je uvek zvao "Štofara", kažu građani Paraćina.
Osamdesetih i početkom devedesetih godina prošlog veka izvozila je 65 odsto proizvodnje a na poslednjme sajmu mode 1995.godine u Beogradu "Moda u svetu" osvojila je "Srebrnu košutu" za kvalitet tkanina i diplomu za dizjan "u veoma jakoj konkurenciji domaćih pamučaraca".
Tih godina godišnja proizvodnja "Štofare" bila je 2,5 miliona metara tkanine, 320.000 komada konfekcijskih proizvoda i 170.000 trikotažnih odevnih predmeta. Bavila se preradom čiste runske vune i hemijskih vlakana, proizvodnjom prediva, tkanina od vune i mešavine vuna - sintetika, konfekcijskih i trikotažnih odevnih predmeta.
 
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Turci obećali: Stižu mašine, kreće Štofara

Izvor: B92, 14.Apr.2016

Paraćin -- Turska kompanija "Fistel internacional" koja je pre godinu dana kupila Fabriku tekstila "Branko Krsmanović" - "Štofaru" u stečaju počeće proizvodnju krajem leta..Ovo su obećali prestavnici turske kompanije, prilikom "nedavne" posete Paraćinu, precizirao je u izjavi novinarima pravni...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.