Turbodiplomatija u Palminom Končarevu

Izvor: Politika, 08.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turbodiplomatija u Palminom Končarevu

Jagodina – Na poljani usred sela borilački ring. „Palmini tigrovi”, vrsni kik-bokseri, negde u pozadini vrše poslednje pripreme za meč sa ekipom iz Almatija, glavnog grada dalekog ali prijateljskog Kazahstana. Sve je spremno za tradicionalni, 11 po redu „Ivanjdanski turnir”. Protivnik ozbiljan, ali nedovoljno poznat, pa meštani, a sakupilo se više hiljada duša, sa dozom strepnje iščekuju svoje miljenike.

Napetost raste, jer u Končarevo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pristižu ambasadori iz Švedske, Makedonije, Belgije, Bugarske, Nemačke, Mađarske... Utom se pojavi i Dragan Marković Palma. U rodnom Končarevu, koje slavi Svetog Jovana, svoju krsnu slavu, zemljaci ga burno pozdraviše. Opštinska administracija listom je došla da prisustvuje spektaklu, a tu su i poslovni partneri, te predsednici susednih mesta. Tad spiker najavi Seku Aleksić.

Koristimo trenutak „praznog hoda” i uspevamo da se približimo Palmi.

– Šta ima da očekujem, sve se zna. Doći će svi koji su pozvani, a došao bi i Bil Klinton, ali njega nisam zvao. Recite mi u koji grad je došlo sedam ambasadora, a svi oni su konstatovali da je Jagodina mala Švajcarska. Na čelu sa Borisom Tadićem, a on je čovek iz naroda, i Srbija će biti Švajcarska. Ovu vladu spojio je program i principi, i sigurno će trajati četiri godine – bez traga sumnje odgovara Palma.

Dok čekamo Sekin nastup, razgovaramo sa ambasadorima.

Aleksandar Vasilevski iz Makedonije kaže da mu je „posebno drago što je pozvan u Jagodinu”.

– Jagodina sa bratimila sa dve makedonske opštine, Delčevim i skopskom opštinom Aerodrom. Saradnje dugo nije bilo, ali sada je došlo vreme da ojačamo veze.

„Nikad nisam bio na kik-boks meču. Ovo je divno veče za sve”, diplomatski je suzdržan nemački ambasador Volfram Mas, a kolega iz Švedske Krister Bringeus kaže da ga Končarevo podseća na njegovu postojbinu, selo Kivi, odakle je poreklom.

Predstavnika ruske ambasade nije bilo, iako je Palma onomad ugostio bivšeg ambasadora Rusije Aleksandra Aleksejeva kad je ženio sina. Klintona Palma nije zvao, ali Ruse jeste. Samo što Rusi ove godine iz „opravdanih razloga” nisu mogli da dođu, kaže Snežana, šef protokola i Palminog kabineta. A prošle godine Palma je domaćinski još dočekao i Jadranku Šešelj, Aleksandra Popovića, Dejana Mihajlova, Dragana Šormaza... A pevala je Ceca.

Samo što završismo razgovor sa ambasadorima, zapeva Seka! Uz tutnjavu pomešanog „metala” i „folka”, sjedinjenih u „turbo” verziji, veselilo se i staro i mlado. Doživljaj za nezaborav trajao je sat i po, a nekima, bogami, i „čitavu večnost”. I baš kad je bilo najbolje, ona okonča svoj performans, a iz publike stiže glas: „Dolazi Tadić”.

Narod ustade da pozdravi svog predsednika, a „čovek iz naroda”, u pratnji telohranitelja, zauze mesto pored Palme, domaćina spektakla kojim Končarevo obeležava početak svog puta ka Evropi. Ali pred sam početak meča, koji tren nakon Sekinog nastupa, sa razglasa stiže glas da je Srbija dobila novu vladu, što predsednik Tadić, članovi diplomatskog kora i meštani rodnog sela Dragana Markovića Palme pozdraviše burnim aplauzom.

Koga interesuje, „Palmini tigrovi” boksovali su nerešeno sa ekipom „Akžol” iz Kazahstana. Jagodinski kik-bokseri, inače, imaju odličan skor – jedanaest mečeva, deset pobeda, nerešeno sa Kazahstanom i samo jedna izgubljena borba. Šta mislite od koga su izgubili? Od Rusa, naravno!

Brane Kartalović

[objavljeno: 09/07/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.