Trijumf „Maratonca“

Izvor: Politika, 28.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trijumf „Maratonca“

Nagrada i publike i stručnog žirija predstavi Pozorišta na Terazijama

Jagodina – Svečanom dodelom nagrada u Jagodini je na Svetski dan pozorišta, 27. mart, završen 38. festival „Dani komedije" na kome je u zvaničnoj konkurenciji, a po izboru teatrologa Ane Tasić, pozorišnog kritičara našeg lista, bilo izvedeno sedam predstava kojima je tragikomedija bila zajednička nota. Publika je svojim >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << glasovima, prosečna ocena 4,78, kao najsmešniju, statuetom „Jovanča Micić" nagradila Pozorište na Terazijama za izvođenje mjuzikla „Maratonci trče počasni krug", po tekstu Dušana Kovačevića. Ovoj predstavi i stručni žiri - prof. dr Vladimir Jevtović, Mina Lazarević i Toma Trifunović, kao najboljoj, dodelio je nagradu „Mija Aleksić", a za režiju ovog mjuzikla „Ćuranom" je nagrađen Kokan Mladenović.

Za vrhunske glumačke kreacije tri ravnopravna „Ćurana" žiri je dodelio Branimiru Brstini, za više uloga – kapetan, biznismen, psihijatar i advokat, u predstavi „Generalna proba samoubistva", Janošu Totu za ulogu ribara u istoj predstavi Zvezdara teatra, kao i za ostvarenu rolu Aksentija Topalovića u „Maratoncima", i Ivanu Jevtoviću za pevački i igrački ostvaren lik „Bilija Pitona" u mjuziklu „Maratonci trče počasni krug". Za ulogu „Đenke Đavola" u ovoj predstavi Marko Živić, ostvarivši najbolju epizodnu ulogu na festivalu, osvojio je nagradu „Nikola Milić". Za najboljeg mladog glumca proglašen je Ivan Bosiljčić ( Mirko Topalović u „Maratoncima"), a za najbolju mladu glumicu Andrea Erdelj (u „Terapiji" koju je na mađarskom jeziku izvelo subotičko pozorišta „Kostolanji Deže”).

Pozorištu na Terazijama pripale su još tri nagrade – Mariji Kalabić za scenografiju, Lani Cvijanović za kostimografiju i, specijalna nagrada, Mojci Horvat za koreografiju i scenski pokret.

Na svečanosti dodele ovogodišnjih nagrada dugotrajnim aplauzom pozdravljen je i Vlastimir Đuza Stojiljković kome je jagodinski festival dodelio „Zlatnog ćurana za životno delo".

„Iskreno sam dirnut ovom pažnjom festivala „Dani komedije" i zaista vam se zahvaljujem što ovoliko dugo trajete i negujete dragoceni žanr komedije u kome sam i ja ostavio svoj skroman trag" izjavio je Đuza Stojiljković primajući nagradu.

Kao i na svim teatarskim scenama sveta, i ovde je pročitana poruka Međunarodnog pozorišnog instituta. U ime ove asocijacije, autor ovogodišnje Poruke, brazilski pozorišni reditelj i pisac, univerzalno zaključuje: „Pozorište nije samo događaj, ono je i način života"!

U čast nagrađenih i festivalske publike ansambl jagodinskog Gradskog pozorišta premijerno je izveo predstavu „Srodne duše" Olivere Pantović Kolarić, koja je na prošlogodišnjem konkursu „Dana komedije" osvojila prvu nagradu za savremeni komediografski tekst, a na scenu ju je postavio reditelj Milan Jovanović.

R. Milanović

[objavljeno: 29/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.