Izvor: PRObjave.com, 06.Avg.2009, 08:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve, sve, ali zanat

Esnafska, kalfenska i majstorska pisma iz jagodinskog Zavičajnog muzeja sakupljana su poslednjih decenija - iz radnji, zanatskih radionica, sa tavana, sa dna ormana...
Zaboravljena, prašnjava i iscepana, ali i pomalo zaboravljena, na svetlo dana sakupljena je i spašena u poslednji čas zbirka vrednih i retkih pisama.
Majstori, kalfe i šegrti danonoćno su nekada, pod teškim uslovima, pravili svoje proizvode.
Opančari su "gradili" opanke, obućari pravili obuću, lecederi su pravili lecedere da bi obradovali decu i zaljubljene, a voskari voštane sveće za osvetljavanje kuća i za crkve. Puškari su pravili oružje, kovači kovali gvozdene predmete, a potkivači potkivali stoku. Abadžije i krojači su krojili odela, a drvodelje su pravili od drvene građe sve što je bilo potrebno za kuću i oko nje.
Autori izložbe su muzejski savetnik u Etnografskom muzeju Ranko Barišić i kustoškinja u Zavičajnom muzeju u Jagodini Mirijana Todorović, a saradnik je kustos Velizar Sekulić.
Etnografski muzej
Studentski trg 13
11000 Beograd
Tel: +381 11 328 18 88
Email: etnografski.muzej@nadlanu.com
Web: www.etnografskimuzej.rs
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na PRObjave.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta PRObjave.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta PRObjave.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.