Svadba u subotu, a posao u sredu

Izvor: Blic, 06.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svadba u subotu, a posao u sredu

JAGODINA - Od kako je 1. januara stupila na snagu odluka SO Jagodina da se za jednog od dva bračna druga koji se venčaju u ovoj godini obezbedi posao, broj mladenaca je sa 169, koliko ih je bilo za sedam meseci prošle godine, ove godine povećan na 261. Do sada je 51 supružnik dobio posao.



Jedan od prvih parova koji se venčao 12. januara 2008. su Miroslav (25) i Nina Vulić (23). Oni su ostvarili >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << svoju bajku u kojoj im je pomogla opština i sada čekaju bebu.

- Odluka grada nam je pomogla da se venčamo, ali nije bila presudna jer bismo se nas dvoje svakako venčali. Venčanje je bilo u subotu, a ja sam posao dobio već u sredu. Toliko je opština bila brza kada sam ja u pitanju. Oduševili su me. Radim u gradskoj građevinskoj inspekciji, i to u struci. To nam je mnogo pomoglo da živimo bolje i da sredimo zajednički život. Nina završava Učiteljski fakultet. Očekujemo bebu početkom sledeće godine - priča Miroslav Vulić.

Srđan (34) i Biljana Beković (23) venčali su se 3. maja ove godine posle godinu dana zabavljanja.

- Po struci sam ekonomski tehničar. Mesec dana od venčanja sam dobio posao u Akvaparku. Radi se o sezonskom poslu, ali s obzirom na to da govorim tečno nemački i engleski, nadam se da ću od septembra dobiti posao. Svakako smo hteli da se venčamo, ali to bismo uradili malo kasnije. Ova odluka je najbolje što jedan grad može da pruži mladima. Biljana nigde ne radi, medicinska je sestra - kaže Srđan Beković.

I Emil (33) i Suzana Gajić (32) venčali su se u maju posle trogodišnjeg zabavljanja.

- Doktor sam medicine i juče sam počela da radim na odeljenju kućne nege u Domu zdravlja. Rodom sam iz Raške, a Emila sam upoznala u Kragujevcu gde sam studirala. Nismo se venčali zbog opštinske odluke, ali nam je bila podsticaj. Odlučili smo da se ja prijavim za posao jer smo smatrali da će on kao muškarac lakše da se snađe oko zaposlenja, a i ja sam završila fakultet. Dva meseca sam čekala na posao, a sedam od kako sam diplomirala. Još nemamo dece jer nismo imali rešeno pitanje zaposlenja. Sada je situacija drugačija i jedva čekamo bebu. Nisam verovala da će nas zvati iz opštine i bila sam prijatno iznenađena - kaže dr Suzana Gajić.

Kada su krajem 2007. godine odbornici tadašnje SO Jagodine doneli odluku da podrže predlog gradonačelnika Jagodine da se za jednog od dva bračna druga nađe posao u zavisnosti od kvalifikacija i stručne spreme, mnogi Jagodinci su bili skeptični.

U Srbiji gde je nezaposlenost najveći problem delovalo je nestvarno da opština može da stane iza mladenaca koji stupaju u brak i podrži ih na način koji im je zaista potreban.

- Već u januaru smo imali povećanje broja venčanja nego što je to bio slučaj u januaru prošle godine, tako da se osetilo da mladi ljudi podržavaju ovu odluku. Ova odluka je jedinstvena u Srbiji i mislim da nijedan grad nema sličnu odluku. Sve što radimo je u interesu mladih - kaže zamenica predsednika Skupštine grada Bojana Dimitrijević.

Uslovi za dobijanje posla

Ova odluka podrazumeva da se radi o prvom braku, da su oboje nezaposleni i da će grad pronaći posao za jednog od dva nezaposlena druga koji imaju oko 30 godina, jer je odluka fleksibilna i uzima se u razmatranje mnogo činilaca. Do sada su prema struci i obrazovanju mladi zapošljavani u javnim preduzećima poput Akvaparka, Muzeja voštanih figura, ali i u inspekcijama ili Domu zdravlja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.