Škola u Majuru dobila vredan poklon od nekadašnjeg đaka

Izvor: RTS, 22.Okt.2018, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škola u Majuru dobila vredan poklon od nekadašnjeg đaka

Svojoj školi u Majuru kod Jagodine, koju je pohađao pre osam decenija, prof. dr Milovan Stevanović odužio se vrednim poklonom - darovao je više od tri stotine knjiga.
Miša Simkin, kako ga stari Majurci znaju, zavidne rezultate postigao je u medicini, proputovao svet, ali je uvek s ponosom isticao svoje rodno selo u kojem je stekao prva znanja.

"Nije bilo knjiga", podseća Stevanović, "sad >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vidim decu sa onim rančevima, a kad ja sam išao u školu od knjiga sam imao sam tablicu, sunđer vezan kanapom za tablicu da ga ne izgubim i pisaljku. Dve godine smo učili krasnopis."
Više od tri stotine naslova iz svoje biblioteke, među kojima su i kapitalna dela naše i svetske književnosti, profesor Miša poklonio je školi u Majuru.

"Ovo je prvi put da učenik, bivši učenik naše škole, sada već čovek u poznim godinama ostavi u amanet budućim generacijama ovoliki broj knjiga", naglašavaVerica Ivanović Jovanović, direktorka OŠ "Radislav Nikčević".
Svojevrstan legat, uz sećanje na dane detinjstva u teškim godinama pre i tokom Drugog svetskog rata, za dr Milovana Stevanovića mnogo su više od poklona:
"To nisu samo moje knjige, to su i pokojne supruge. Ja sam imao sreću da i moja pokojna tašta i supruga volele da kupuju knjige."
Uz želju da sa njegovim knjigama stasaju mnoga deca koja ovde započnu svoje školovanje i profesorova molba - da nikada ne zaborave gnezdo iz kojeg su potekli.
 
 
 
 
 
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.