Širom Srbije zapaljen badnjak

Izvor: B92, 06.Jan.2014, 20:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Širom Srbije zapaljen badnjak

Jagodina, Kragujevac, Loznica, Bor -- Ceremonija paljenja badnjaka održana je u prisustvu velikog broja vernika Jagodine u portama crkava u ovom gradu. Badnjak zapaljen i u Kragujevcu, Loznici, Boru

Pre nego što je stavljen na vatru, badnjak je u povorci vernika i sveštenika nošen oko crkvene porte.

Vernici su se utrkivali ko će pre otkinuti grančicu sa badnjaka, pre nego što izgori.

Pre ceremonije paljenja badnjaka u crkvama je služena liturgija a >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vernici su badnjak kitili novčanicama i ispod njega ostavljali poklone.

U crkvenoj porti služena je vruća kuvana rakija.

Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma, tradicionalno je sa saradnicima prisustovao paljenju badnjaka u svom rodnom selu Končarevu, na levoj obali Velike Morave, oko šest kilometara od Jagodine.

U porti Sabornog hrama u Kragujevcu večeras je, u prisustvu brojnih pravoslavnih hrisćana, obavljena ceremonija paljenja badnjaka.

Badnjak je u portu Saborne crkve unet oko 16 sati, a čin paljenja obavili su vladika šumadijski i administrator žički Jovan i poznati kragujevački privrednici Radiša Pljakić i Miroslav Brković.

Ceremoniji paljenja badnjaka prisustvovao je i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović i druge ličnosti javnog života grada.

Pre paljenja badnjaka, vladika šumadijski Jovan sa sveštenstvom služio je u Sabornom hramu bdenje čime je svečano najavljen dolazak Božića.

Paljenjem badnjaka završava se Badnji dan, koji najavljuje jedan od najradosnijih praznika Božić-rođenje Isusa Hrista, a koji sutra slave hrišćani koji se pridržavaju julijanskog kalendara.

Badnji dan je poslednji dan božićnog posta, dan kada se dovršavaju svi poslovi oko pripreme doma i hrane za najradosniji hrišćanski praznik Božić.

U božićnoj poslanici vladika šumadijski i administrator žicki Jovan poručuje, između ostalog, da treba da se popravimo, da budemo bolji nego što jesmo i da nam danas treba umnožavanje ljubavi u srcima svih nas više nego hleba.

"Božić nas poziva na neprestanu borbu protiv mraka i zla u nama i oko nas, na duhovni i moralni preporod kao na preduslov svakog drugog napretka i preporoda, na stid i čistotu, na veru, poštenje i čestitost, na žrtvovanje za istinu i bližnje svoje", naveo je vladika šumadijski i adminsitrator žički Jovan.

U hramu Pokrova presvete Bogorodice u Loznici, večeras je nakon praznične večernje službe, u crkvenoj porti održano tradicionalno osvećenje i paljenje badnjaka, čime je simbolično najavljeno Hristovo rođenje, a potom će u toku noći biti služena i Božićna liturgija.

Portparol crkvene opštine Miloš Petrović je tom prilikom izrazio zadovoljstvo što, uprkos teškim i neizvesnim vremenima, jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika, okuplja vernike, šireći među njima mir, pozitivnu energiju, i plemenita osećanja.

On je poručio da praznik Hristovog rođenja treba da svakom čoveku ulije nadu, da sopstvenim trudom i radom može da pomogne sebi, ali isto tako i ljudima u svom okruženju.

Na Badnje veče, uoči Božića, vernici su se okupili i u drugim crkvama i manastirima u Jadru, kako bi uz obredni ritual paljenja badnjaka proslavili Hristovo rođenje.

Paljenje badnjaka i unošenje slame u domove na simboličan način podseća na drva koja su vitlejemski pastiri doneli u pećinu, kako bi se novorođeni Isus ogrejao, a Badnje veče se, prema hrišćanskom običaju, provodi u krugu porodice uz radosnu atmosferu.

Veliki broj vernika prisustvovao je večeras tradicionalnom osveštenju i paljenju badnjaka ispred Hrama Svetog Đorđa u Boru i večernjoj liturgiji, iščekujući ponoć i najradosniji hrišcanski praznik, Božić.

Prošle godine Hram Svetog Đorđa je, zahvaljujući brojnim donacijama, dodatno sređen i osvetljen sa spoljne strane, tako da su vernici ove godine dočekali Badnje veče u potpuno drugačijem ambijentu.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.