Sezona krpelja - budite oprezni u prirodi

Izvor: RTS, 17.Apr.2018, 17:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sezona krpelja - budite oprezni u prirodi

Toplo vreme i bujanje begetacije probudilo je i krpelje. Opasnost vreba iz trave, sa žbunja i drveća. Zato je neophodan oprez i obavezni pregled tela posle boravka u prirodi i, ukoliko se primeti krpelj, treba se obratiti lekaru za pomoć.
Prvi put u karijeri pojedini lekari jagodinskog Doma zdravlja ukljanjali su krpelje u sred zime, kad im vreme nije. To objašnjavaju toplim vremenom u decembru i januaru. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Sezona krpelja je sada u punom jeku. Ima ih dosta i svaki boravak u prirodi, u visokoj travi ili šumi nosi određeni rizik.To naročito znaju vlasnici kućnih ljubimaca.
"Prošle godine nije bilo toliko, bilo je ali mnogo manje i kasnije, a ove godine evo vidite, april mesec, a on je već prepun."
Veterinari vlasnicima pasa savetuju da svoje ljubimce na vreme ošišaju i tako pripreme za sezonu. Ponuda preparata za zaštitu od krpelja je velika i zavisno od mehanizma dejstva kućnim ljubimcima pružaju solidnu zaštitu.
"Apiroplazmoza može da odnese život psu, bukvalno", naglašava veterinar Saša Tanasković, "na stotine krpelja može biti na životinji a jedan može napraviti zlo, posle imamo teško lečenje, sa problemima sa jetrom."
Dostupni su i preparati za tretiranje dvorišta, a uredne zelene površine smanjuju rizik od pojave krpelja. Oni se, podseća Tanasković, mogu zakačiti bilo gde na telu.
Ako posle boravka u prirodi na telu ipak primetite krpelja, lekari savetuju da se mesto uboda ne natapa alkoholom, uljima ili benzinom. Najbolje je obratiti se stručnjaku.
"Nakon vađenja krpelja iz kože, preporuka pacijentima je da obrate pažnju da li se crvenilo koje je postojalo na mestu uboda povećava, odnosno da li se javljaju novi eritemi, crvenilo u blizini i okolini uboda", objašnjava dr Aleksandar Crnković. "Ukoliko se to desi neophodno je da se ponovo jave lekaru, jer postoji opasnost od razvijanja lajmske bolesti."
Savet lekara je da u prirodi boravimo u odeći svetlijih boja na kojoj se krpelj lakše primeti, poželjni su dugački rukavi, čarape preko nogavica, a najvažnije je da posle svakog boravka u zelenilu detaljno pregledamo telo.

Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.