Različito o Statutu Vojvodine

Izvor: RTS, 08.Feb.2009, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Različito o Statutu Vojvodine

Predlog Statuta Vojvodine predstavljen Jagodini i Kragujevcu. Predsednici skupština Srbije i Vojvodine i gradonačelnici tih gradova izneli različite stavove o tom dokumentu koji bi trebalo da se nađe na dnevnom redu republičkog parlamenta.

Jagodina i Kragujevac su prvi gradovi u kojima je predstavljen Predlog statuta Vojvodine, koji bi trebalo da se nađe na dnevnom redu republičkog parlamenta. Izneti su različiti stavovi o predlogu tog akta.

Gosti tih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << gradova bili su predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović i delegacija Vojvodine, koju predvodi predsednik vojvođanskog parlamenta Šandor Egereši.

Razmena mišljenja o statutu Vojvodine počela je šetnjom kroz Jagodinu. Zatim je  održana zajednička konferencija za novinare.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izrazila je nadu da će se predloženi akt zajedno sa pratećim zakonom o nadležnostima pokrajine u bliskoj budućnosti naći na dnevnom redu parlamenta.

Đukić Dejanović smatra da je, s obzirom na to da postoje različita mišljenja u pogledu ustavnosti tog, kako je rekla, veoma značajnog dokumenta, neophodno doneti Zakon koji će precizno utvrditi nadležnosti koje se prenose na Pokrajinu.

Đukićeva je rekla da Predlog statuta Vojvodine "duboko zadire u nacionalno i državno biće Srbije" i da, s obzirom na to da su mišljenja oko tog, veoma važnog akta, podeljena, Vlada Srbije i stručna javnost treba da donesu Zakon o nadležnostima koje se prenose na Vojvodinu.

Đukićeva kaže da će se o stavu Sinoda Srpske pravoslavne crkve, koji je skupštini Srbije dostavljen u petak, prvo izjasniti Zakonodavni odbor.

Egereši: Predlog statuta ne znači državu u državi

Predsednik Skupštine Vojvodine Šandor Egereši izjavio je, posle razgovora s gradskim čelnicima u Jagodini, da predloženi statut Vojvodine ne predviđa da pokrajina ima svoju vojsku, policiju, sudstvo, diplomatska predstavništva, kao i da on, kako je rekao, ne poznaje nijednog ozbiljnog političara u Vojvodini koji zagovara separatizam.

"Nudimo i predlažemo da zajedno sa Jagodinom, Nišom, Kragujevcom, otvorimo zajedničko predstavništvo u Briselu, da svi znamo da tu nema nikakvog separatizma ili neke secesije", kazao je predsednik vojvođanske skupštine.

Egereši je negirao, kako je rekao, insinuacije da Predlog statuta znači državu u državi već da je reč o Vojvodini u okviru Srbije.

Rekao je da je došao "sa iskrenim namerama, da pruži ruku centralnoj Srbiji" i poručio da je samo ekonomski i politički jaka Vojvodina garant evropske perspektive Srbije.

Dragan Marković protiv 

Dragan Marković Palma izjavio je da je Jedinstvena Srbija  protiv sadašnjeg Predloga statuta Vojvodine.

Marković, koji je i gradonačelnik Jagodine rekao je nakon sastanka sa predsednicima republičkog i pokajinskog parlamenta da bi u donošenje Statuta trebalo uključiti i Srpsku pravoslavnu crkvu.

"Ako je nekome odgovaralo 1997. godine kada je patrijarh Pavle stao na čelo kolone koalicije 'Zajedno' i kada je 66 odsto građana Srbije 2000. godine prihvatilo poziv patrijarha i glasalo za jednu političku grupaciju onda i sada treba da uvažavamo mišljenje SPC kada se radi o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije", rekao je Marković.

Naveo je da se njegova stranka zalaže za ekonomsku decentralizaciju Vojvodine, ali i većih gradova u Srbiji.

Stevanović: Statut ozbiljno pitanje

Gradonačelnik Kragujevca Veroboljub Stevanović je pohvalio inicijativu da Predlog Statuta bude predstavljen u gradovima i opštinama Srbije.

Stevanović je, na zajedničkoj konferenciji za novinare, ukazao da predloženi Statut Vojvodine mora biti u apsolutnoj saglasnosti sa Ustavom, o čemu će poslednju reč dati stručnjaci, članovi skupštinskih odbora i poslanici.

Gradonačeklnik Kragujevca kaže da je Statut Vojvodine ozbiljno pitanje koje treba ozbiljno sagledati da bi se donelo konačno mišljenje.

"Statut treba stručno da se čita da bi se do kraja razumele pravno tehničke stvari i to će biti jedan od naših zadataka", rekao je Stevanović. Kragujevcu ne smeta jaka Vojvodina jer to, kako kaže, znači i jaku Srbiju.

"Na osnovu svega što smo čuli očekujem da će Statut imati većinu u Skupštini", rekao je Stevanović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.