Raste broj žena u sigurnim kućama

Izvor: NaDlanu.com, 26.Nov.2011, 17:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Raste broj žena u sigurnim kućama

JAGODINA, 26. novembra 2011. (Beta) - Broj žena žrtava porodičcnog nasilja, koje se smeštaju u sigurnu kuću, povećava se iz godine u godinu za 22 odsto, izjavila je u subotu u Jagodini koordinator sigurnih kuća i Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević.

JAGODINA, 26. novembra 2011. (Beta) - Broj žena žrtava porodičcnog nasilja, koje se smeštaju u sigurnu kuću, povećava se iz godine u godinu za 22 odsto, izjavila je u subotu u Jagodini koordinator sigurnih kuća i Savetovališta protiv nasilja u porodici Vesna Stanojević.U Gerontološkom centru u Jagodini je povodom kampanje "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" održana tribina "Žene nisu lutke, deca nisu igračke" kojoj su prisustvovale prijateljice centra sa decom koja su pripremila modnu reviju lutaka.Stanojević je navela da je 2009. godine Savetovalište primilo 4.800 poziva žrtava nasilja, 2010. godine 5.300, a u ovoj godini 4.200 poziva."Broj poziva je sličan, ali raste broj žena u sigurnim kućama, ne zato što ima više nasilja već što se žene više javljaju jer im preko medija šaljemo poruku da ne trpe nasilje i da ga prijave", kazala je Stanojević.U Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije u petak je otvorena posebna telefonska linija za žrtve nasilja u porodici."Pozivom na 0800-100-600 moći da se prijavi nasilje u porodici u celoj Srbiji, a od ponedeljka će moći da se zove i iz svih mobilnih mreža. To nije telefon za psihološku podršku, već za interventnu situaciju nasilja uporodici", objasnila je Stanojević.

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.