Rashlađivanje i za životinje u Zoo vrtu

Izvor: Studio B, 04.Jul.2015, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rashlađivanje i za životinje u Zoo vrtu

Visoke temperature teško podnose i životinje u Zoološkom vrtu u Jagodini, i radnici sve čine da im pomognu, pre svega čestim rashlađivanjem mlazevima pod kojima podjednako uživaju i tigrovi, i vukovi, i medvedi.

Životinje su trome, pospane, sporo se kreću, slabije jedu, i takve su od 10 do 19 sati, kada opet "ožive", i čestim izmenama vode za piće, rashladivanjem kaveza i prskanjem pod mlazom životinja pomažemo im da savladaju visoku temperaturu, izjavio je danas Tanjugu >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << veterinar u ZOO vrtu Vladimir Jovanović.

Da im je lepo pod mlazom hladne vode, pokazao je jedan tigar, koji se nije odvajao od ograde i mlaza, a radniku je dopustio i da ga pomiluje, a jedan vuk, vođa čopora, seo je u posudu sa vodom, dok su drugi obilazili oko njega. Medvedi su se samo povremeno otresali i gurali da dođu pod mlaz vode.

"Medvedima smetaju i česte promene vremena toplo-hladno i imali smo problem sa jednim medvedom koji je star oko 14 godina i morao je biti podvrgnut terapiji, sada je dobro", rekao je Jovanović.

Jovanović je ukazao da žirafe, kamile, zebre, antilope, majmuni i druge životinje iz afričkog podneblja dobro podnose visoke temperature, stalno su napolju i samo im se češće nego inače menja vodu za piće.

Bazen sa fokama, koje su stanovnici hladnih predela, ima sistem za rashlađivanje i nadstrešnicu, kako bi ovih vrelih dana, lakše podnosile vrućine, napomenuo je Jovanović. Zahvaljujući novom uređaju, koji je isti kao u ZOO vrtu Beogradu, temperatura u bazenu za foke ne prelazi 17 stepeni Celzujsovih, dodao je on.

U letnjim danima prošlih godina, do instaliranja sistema za rashlađivanje, bazen sa fokama radnici ZOO u Jagodini su rashlađivali tako što su u njega, po nekoliko puta dnevno, stavljali komade led. ZOO u Jagodini, koji je sastavni deo Turističkog kompleksa "Potok", Akva park i Muzeja voštanih figura, ovog meseca će obeležiti devet godina rada. ZOO u Jagodini ima oko 200 vrsta životinja sa preko 400 primeraka, ne računajući ptice.

Najbrojnije posete, pojedinačne i grupne, su leti, a krajam i početkom školske godine su najbrojnije đačke ekskurzije.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

JA: Rashlađivanje i za životinje u ZOO vrtu (FOTO)

Izvor: B92, 04.Jul.2015

Visoke temperature teško podnose i životinje u Zoološkom vrtu u Jagodini, i radnici sve čine da im pomognu...Životinje su trome, pospane, sporo se kreću, slabije jedu, i takve su od 10 do 19 sati, kada opet "ožive", i čestim izmenama vode za piće, rashladivanjem kaveza i prskanjem pod mlazom...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.