Provokativno

Izvor: Blic, 30.Nov.2010, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Provokativno

Milan Blanuša: „Mi odlučujemo šta je umetnost“, grafike; tekst u katalogu. Ljiljana Ćinkul; Grafički kolektiv

Milan Blanuša (Jagodina, 1943) diplomirao je na ALU u klasi Ljubice - Cuce Sokić, postdiplomske je završio na Državnoj školi za likovne umetnosti u Braunšvajgu, specijalku u Frankfurtu, profesor je na FPU u Beogradu i ALU u Novom Sadu. Laureat je svih važnijih nagrada među kojima je i nagrada „Sava Šumanović" za slikarstvo. Izloženi radovi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su iz 2010. u tehnici suva igla.

Novim ciklusom 15 istovetnih grafika, to jest grafika na kojima je prikazan jedan isti lik - prof. Jerka Denegrija, teoretičara i istoričara umetnosti, koji je obučio mladi kadar da razume konceptualnu umetnost, ali ne samo nju, jer je predavao modernu umetnost - Blanuša je ponovo ušao u preko potreban dijalog o tome ko odlučuje šta je umetnost. Oni nisu svi iz Denegrijevog kruga, ali jesu (ili su bili) svi iz institucija u kojima se profiliše izlagačka scena. Njihova imena ispisana su iznad profesorovog portreta.

Ljiljana Ćinkul: „Ovaj rad se može razumeti kao autorski proces ukazivanja na razlike u poimanju autoriteta i očekivanjima, značaju profesionalnih pozicija, etici i estetici u procesima tumačenja umetnosti, povratku uzajamnom poverenju, poštovanju i pletenju zlatne niti koja generiše energije umetnika i kritičara, sa svim njihovim začudnostima, razlikama i rizicima profesija."

Ocena: Ovo je druga Blanušina dijalog izložba. Prva je bila dijalog sa MSU, u Galeriji Biblioteke grada pre nekoliko godina. Umetnik, rasni inače, njime je ušao duhovito i provokativno u sferu koja dokazuje njegovu mladost i angažovanost. Trivijalna priča ko koga sledi i ko je čiji pulen pretočena je u dosetku koju samo neko ko je u karijeri skoro sve postigao, ko ima godina da ni od koga ne zavisi, a dara da s njim može šta hoće da čini, sme i može sebi da dozvoli. Ovo je izložba pred kojom se ne može biti ravnodušan, koja nosi zrno istine u sebi, ali i izložba koja bi se u svako vreme mogla napraviti. O ukusima ne vredi raspravljati.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.