Praznično u Domu za stare u Jagodini

Izvor: RTS, 08.Jan.2020, 01:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Praznično u Domu za stare u Jagodini

Da novogodišnji i božićni praznici prođu u dobrom raspoloženju, trude se i zaposleni i korisnici domova za stare. U jagodinskom Gerontološkom centru popunjeni su svi kapaciteti. Mnogima je tu i jedina porodica koju imaju, a svi žele da dane praznovanja provedu u slozi, veselju i zdravlju.
Uz zvuke orkestra uživo, zapevaju i oni koji pesmi nisu mnogo vični. Uživaju u malim stvarima i nije im bitno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da li su u svečanoj ili svakodnevnoj garderobi i šta je na stolu.

„Nikakva razlika od hotela A kategorije, ima sve od ića, pića, sve, sve i uživo muzika, budu tu rukovodioci koji su zaduženi da budu sa nama, a ja jako zadovoljan“, kaže Kosta Šobot, stanar Doma.
„Moja želja je da svi budu zdravi, a za drugo će se snaći“, dodaje Radmila Milić, stanarka Doma.
I dok neki još sabiraju utiske sa novogodišnjeg slavlja i pripremaju se za Božić, drugi brinu kako će završiti svoje pletivo.
Pojedini stanari Doma kažu da su tek po dolasku u Gerontološki centar počeli da uživaju i druže se sa drugim ljudima.
„Ja sam mlada otišla, a stara sam došla, znaš kako je u inostranstvu: samo radi, radi, radi. Ovde sam bila sama, umro mi muž, tek ovde kad sam došla, osetila sam Novu godinu, Božić i Slavu, sve“, kaže Nada Grujić iz Supske kod Ćuprije.
„Par puta se desilo da oni žele da i neki od njihovih rođaka veče provedu sa nama, imali smo situaciju da dolaze ljudi i iz kluba penzionera i njihovi rođaci zajedno sa nama da provedu novogodišnje veče“, objašnjava radno-okupacioni terapeut Vladimir Ilić.
Terapeuti i psiholozi u Domu trude se da posebno u vreme praznika, kada se emotivni stres pojačava, starima poklone što više pažnje.
„Mi u Gerontološkom centru se trudimo da naši korisnici zaista osete jednu porodičnu atmosferu, zaista da ove najsrećnije dane u godini provedu veoma veselo, da budu zadovoljni i srećni. Ovde smo svi pre svega jedna velika porodica i tako se i ponašamo", kaže Milan Stanković, direktor Gerontološkog centra Jagodina.
Koliko je malo potrebno za radost i uživanje, možda najbolje znaju oni koji iza sebe imaju ogromno životno iskustvo, pa su tako osmeh i lepa reč nekada sasvim dovoljni za sreću.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.