Poruka biologa: Čuvajte sove

Izvor: Radio 021, 18.Dec.2016, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poruka biologa: Čuvajte sove

Biolog iz Gradske uprave za zaštitu životne sredine Jagodine Boban Stanković, pozvao je Jagodince i stanovnike drugih mesta Srbije, da čuvaju sove jer su korisne, a sve ih je manje.

"Sve vrste sova su zakonom zaštićene, pa je zabranjeno i kažnjivo njihovo uznemiravanje, držanje u zatočeništvu i ubijanje. Prema odštetnom cenovniku kazna za svaki ubijeni primerak je 200.000 dinara", navodi Stanković. On ističe da na području Jagodine ove zime, kao i prošlih godina, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << na više lokacija zimuju male sove ušare. Dolaze u ustaljena zimovališta krajem oktobra i ostaju sve do marta.

To su "uglavnom grupe od 10 do 20 jedinki". Ima lokacija gde se okuplja i više desetina ovih sova. Obično biraju stabla koja su zaklonjena od udara jakih vetrova i snega, najčešće četinare.

"Sove zimuju i u drugim mestima u Srbiji, naročito u Vojvodini gde ima najviše agrarnih površina koje im služe kao prehrambena baza u njihovim noćnim pohodima na mišolike glodare kojima se, skoro isključivo hrane", ističe Stanković.

Dnevno pojedu dva do tri miša pa su od velike koristi za poljoprivredu, navodi on i poziva poljoprivrednike koji tretiraju svoju zemlju otrovom protiv glodara "da otrov isključivo stavljaju u mišije rupe, a ne na površinu zemlje, čime će izbeći trovanje sova, ali i drugih ptica".

Stanković podseća da male ušare dolaze iz severnih i planinskih krajeva gde zbog niskih temperatura i snežnog pokrivača teško dolaze do hrane, pa su primorane da se odsele južnije i spuste u niziju.

Autor: Tanjug/ foto: Pixabay
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Poruka biologa: Čuvajte sove

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Dec.2016, 14:11

Biolog iz Gradske uprave za zaštitu životne sredine Jagodine Boban Stanković, pozvao je Jagodince i stanovnike drugih mesta Srbije, da čuvaju sove jer su korisne, a sve ih je manje..."Sve vrste sova su zakonom zaštićene, pa je zabranjeno i kažnjivo njihovo uznemiravanje, držanje u zatočeništvu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.