Poljske paljevine zapališe Srbiju

Izvor: Glas javnosti, 15.Sep.2011, 07:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljske paljevine zapališe Srbiju

JAGODINA - Situacija na području šet opština Pomoravskog okruga zbog velikog broja požara, posebno krajem avgusta, postaje alarmantna, a iz odeljenja Sektora za vanredne situacije Policijske uprave u Jagodini apeluju na građane da ne pale vatru na otvorenom prostoru.

U proseku se dnevno javi i do 15 požara, posebno na otvorenom prostoru i nastaju uglavnom zbog neodgovornosti pojedinaca, koji pale korov, a vatra se prenosi na voćnjake, šume, njive, na građevinske objekte >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i pričinjava velike materijalne štete, izjavio je načelnik Odeljenja za vanredne situacije Goran Kušić.

U avgustu je bilo 209 intervencija pripadnika Vatrogasno-spasilačkog bataljona i 183 požara, od kojih je 172 bilo na otvorenom prostoru. Polovina od ukupnog broja požara bila je na području Jagodine. Primera radi, za vikend 31. avgusta bilo je čak 81 intervencija Vatrogasno-spasilačkog bataljona.

U požarima nije bilo poginulih i povređenih.

U Odeljenju ističu da "situacija sa požarima postaje alarmantna i zbog neprestane angažovanosti vatrogasaca na gašenju požara na otvorenom, čime se slabi sposobnost vatrogasno spasilačkih jedinica da građane i njihovu imovinu štite kada se dogode požari na građevinskim objektima".

Oni mole građane da se uzdrže od paljenja vatri na bilo kom otvorenom prostoru i podsećaju da je Zakonom o zaštiti od požara "zabranjeno loženje vatre u šumama i na udaljenosti 200 metara od šumskog područja, ali zabranjeno i paljenje smeća i biljnih ostataka na otvorenom prostoru kao i spaljivanje strnih ostataka".

Kazne su do milion dinara za pravna lica, do 500.000 za preduzetnike i 50.000 za fizička lica, podsećaju u Sektoru za vanredne situacije i napominju da će lica koja su izazvala požar, "na osnovu posebnih propisa, biti dužna da nadoknade i troškove intervencije Vatrogasno spasilačke jedinice na gašenju požara".

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.