PATRIJARH IRINEJ U NEDELJU U JAGODINI

Izvor: Kurir, 15.Okt.2011, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PATRIJARH IRINEJ U NEDELJU U JAGODINI

JAGODINA - Patrijarh srpski Irinej služiće u nedelju ujutru liturgiju u Sabornoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Jagodini i održati parastos poginulim Jagodincima u oslobodilačkim ratovima, kraj spomenika poginulima za oslobođenje i ujedinjenje 1912-1918. godine na Skveru omladine.

Patrijarh Irinej će arhijerejsku liturgiju služiti uz sasluženje episkopa šuamdijskog Jovana, a posle liturgije krenuće svečana >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << litija od crkve Svetog Petra i Pavla do spomenika na Skveru, rečeno je Tanjugu u upravi hrama.

Svečani doček patrijarhu i episkopu Jovanu, grad Jagodina i sveštenstvo Crkvene opštine prirediće u 8.30 sati u porti crkve.

Gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma, u štampanim pozivnicama koje su ubačene u sve poštanske sandučiće u gradu, pozvao je građane da patrijarha docekaju "dostojanstveno i domaćinski", uz napomenu da je ovo prva poseta nakon 80 godina jednog patrijarha Jagodini.

Patrijarh Irinej dolazu u Jagodinu povodom obeležavanja 80 godina od osvećenja spomenika poginulim Jagodincima za oslobođenje i ujedinjenje od 1912-1818. godine na Skveru.

Spomenik, rad vajara Frane Menegela Dinčić, otkriven je 7.decembra 1930. godine uz osvećenje patrijarha Vranave i prisustvo kraljevog izaslanika i oko 3.000 vernika, zapislali su hroničari tog vremena. Spomenik prestavlja simbol Jagodine, u vidu je obeliska, na čijem vrhu se nalazi bronzana stojeća figura srpskog vojnika u pokretu sa puškom, okrenuta severozapadu.

Obelisk podupiru sedeće figure muškarca - roba u lancima, koji se nalazi sa istočne strane, žene - majke sa detetom koga doji, i nožem u ruci sa zapadne strane.

Ove figure su od venčanskog mermera a klesali su ih klesari iz Dalmacije.

Spomenik je obogaćen sa više bareljefa na kojima su prikazane scene iz srpskih ustanaka i ratova za oslobođenje.

Na spomenik nisu uklesana imena poginulih, u čije je sećanje i čast podignut, a originalni spisak čuva se u Istorijskom arhivu u Jagodini.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jagodina: Ateisti osudili doček patrijarha

Izvor: S media, 15.Okt.2011

Grad Jagodina organizovao svečani doček patrijarhu Irineju. Udruženje građana Ateisti Srbije osudilo je danas Ministarstvo prosvete, koje preporučuje jagodinskim školama da organizuju doček. ..Patrijarh srpski Irinej služiće sutra liturgiju u Sabornoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Jagodini...

Nastavak na S media...

Patrijarh služio liturgiju u Jagodini

Izvor: S media, 16.Okt.2011, 12:06

Patrijarh Irinej služio liturgiju u Sabornoj crkvi u Jagodini. U 12 sati patrijarh će služiti parastos poginulim Jagodincima u oslobodilačkim ratovima od Boja na Kosovu do poslednjih ratova. ..Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej služio je jutros liturgiju u Sabornoj crkvi "Svetih...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.