Otkriveni skeleti iz 5. veka

Izvor: Glas javnosti, 13.Apr.2010, 07:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkriveni skeleti iz 5. veka

NIŠ - Arheolozi su otkrili skelete osam osoba u Jagodin mali, u delu Niša poznatom po grobnicama iz ranohrišćanskog perioda, rekao je rukovodilac tima Toni Čerškov iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Čerškov je rekao da su pronađena dva skeleta odraslih osoba i dva dečja skeleta sekundarnog sahranjivanja.

- U severnom delu grobnice nalaze se kosti primarnog sahranjivanja. Okvirno, možda bi otkriveni skeleti mogli da potiču iz 5. i 6. veka - kazao je Čerškov i rekao da >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << će preciznije datiranje biti moguće tek posle antropološke analize.

On je rekao da su grobnice ranije opljačkane, kao i da su ranije kroz grobnicu provučene dve vodovodne cevi kojima skeletni ostaci nisu oštećeni.

"Hrišćanstvo nije dopuštalo u tom periodu bogatije poklone i opremanje grobnica, tako da oni koji su opljačkali grobnicu nisu mogli iz nje da odnesu neku posebnu vrednost", kazao je niški arheolog. On je napomenuo da su sada od predmeta u grobnici pronađene dve posude - lakrimarijumi, posude za skupljanje suza isplakanih za pokojnikom. Čerškov je rekao da su arheolozi završili prvu fazu istraživanja na mestu gde će proći trasa puta koja će povezati Bulevar Nemanjića i Kanjaževačku preko novosagrađenog mosta na Nišavi.

Arheolozi će nastaviti istraživanje otvaranjem novih sondi bliže fabrici tekstila "Niteks", gde treba da bude sagrađena druga kolovozna traka.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Niš: Skelet fetusa iz 6. veka

Izvor: B92, 13.Apr.2010

Niš -- Najnovije analize antropologa potvrdile su sumnje da je u grobnici u niškom naselju Jagodin Mala pronađen i skelet fetusa iz ranohrišćanskog perioda... Do sada je utvrđeno da grobnica datira iz šestog veka, ali još nije poznat pol deteta, kao ni uzrok smrti majke, objavile su Regionalne...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.