Izvor: RTS, 18.Jun.2021, 07:20

Osmogodišnja pesnikinja Lana objavila knjigu, polovinu novca daje za lečenje malog Vukana

Lana Zdravković najmlađa je pesnikinja iz Jagodine. Objavila je knjigu "Lanin svet", a polovinu novca od prodate knjige daće za lečenje Vukana Mijuškovića. Njene pesme objavljene su i u Zborniku književnog stvaralaštva mladih i dijaspore. U izdavačkom centru "Srpska kuća", koji promoviše talente, smatraju da je Lana trenutno najmlađa pesnikinja u Srbiji.
"Ko trči kao grom, niko ne može je stići, sad se pitate: Ko je to - Bela, moj pas, ona >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stiže u pravi čas", stihovi su osmogodišnje pesnikinje Lane Zdravković.

U pravi čas je pas Bela stigao u porodicu Zdravković, jer su, kako kažu ukućani, ushićenje i radost bili toliki da ih je tada sedmogodišnja Lana za tren oka pretočila u pesmu.
Ljubav prema pisanoj reči bila je i pre no što je naučila slova. "Redovno smo čitali pesme Jovana Jovanovića Zmaja, Ršumovića Ljube, to je takođe napisala u svojoj pesmi da voli da ih čita, a sada čitamo priče, trenutno čitamo ‘Malog princa‘", kaže Lanina majka Ivana Zdravković.
Laninu prvu zbirku pesama objavila je "Srpska kuća" iz Požarevca, koja afirmiše mlade talente.
Kroz njihove zbornike do sada je objavljeno oko 20.000 mladih pisaca iz Srbije, Republike Srpske i naše dijaspore.
"Imam osećaj da će Lana sutra možda naslediti Desanku Maksimović, jer sa toliko godina da postane pisac, to je nešto veliko", ističe Bratislav Bata Golić iz "Srpske kuće".
Nižu se stihovi o selu, suncu, balerinama i dragim ljudima U "Laninom svetu" nižu se stihovi o selu, suncu, pačićima, balerinama, ali i dragim ljudima koji su kao rođendanski poklon dobijali stihove.
"Pokušavam da maštam o nekom lepom svetu gde je uvek čarobno i radosno, i onda samo počinjem da sastavljam reči i onda ih nekako odradim i to se pretvara u pesmu", priča Lana.
Osećajna, blaga i plemenita, Lana je odlučila da polovinu prihoda od prodaje svoje prve knjige pesama da za lečenje Vukana Mijuškovića, da "Lanin svet" pomogne dečaku koji se bori sa bolešću.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

HEROINA SVOG VREMENA! SLIKA I PRILIKA SRBIJE: Lana (8) objavila knjigu, polovinu novca daje za lečenje malog Vukana

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jun.2021

Ljubav prema pisanoj reči bila je i pre no što je naučila slova...Lana Zdravković najmlađa je pesnikinja iz Jagodine. Objavila je knjigu "Lanin svet", a polovinu novca od prodate knjige daće za lečenje Vukana Mijuškovića. Njene pesme objavljene su i u Zborniku književnog stvaralaštva mladih...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.