Izvor: Politika, 04.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ojadili sirotinju

Nenamenski korišćen novac namenjen deci bez roditeljskog staranja. – Centar za socijalni rad bez komentara

Ćuprija – Slađana Žderić (58) iz Ćuprije nedavno je jagodinskom MUP-u, odeljenju za privredni kriminal i Opštinskom tužilaštvu u Ćupriji podnela krivične prijave protiv direktora Centra za socijalni rad Zorana Živanovića i odgovornih u ovoj ustanovi zbog zloupotrebe službenog položaja i falsifikata. Ona se odlučila na ovaj korak, jer je, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kaže, prikupila svu dokumentaciju koja dokazuje da je „službenica centra Ruža Stamenković krivotvorenim ovlašćenjem više od godinu dana podizala novac materijalnog obezbeđenja, koji je glasio na njeno ime”. Slađana nije ni znala da je korisnik te pomoći sve do 1. oktobra kada je od centra dobila dopis da se javi da bi produžila pravo na ovu vrstu pomoći.

– Zahtev za ostvarivanje prava na materijalno obezbeđenje centru sam podnela krajem jula prošle godine, jer sam nakon smrti supruga Bogoljuba ostala bez ikakvih primanja. Ta ista gospođa Ruža došla je u moju kuću i rekla da ću sigurno dobiti pomoć, jer zidovi ne mogu da se jedu. Međutim, rešenje nikako nije stizalo. Kada sam 12. septembra dobila rešenje o porodičnoj penziji, pozvala sam Ružu i javila joj radosnu vest – navodi Slađana za „Politiku”.

Prema njenim rečima, koje potkrepljuje listinzima Poštanske štedionice, socijalna radnica je njen novac podizala u poštama u ćuprijskim selima Jovcu i Dvorici. Ona još dodaje da je nadležne obavestila o tome ne samo zbog svog slučaja nego što je oštećeno i prevareno još šestoro ljudi, koji i ne znaju da su korisnici Centra za socijalni rad, kao što ni ona nije znala.

Da su pojedinci centra „primali” socijalnu pomoć i drugih Ćupričana, naveli su i neki zaposleni, koji su o malverzacijama ove socijalne ustanove pismenom prijavom obavestili Ministarstvo za rad i socijalnu politiku. U prijavi oni navode da je nenamenski korišćen novac namenjen deci bez roditeljskog staranja, koja žive u Domu za nezbrinutu decu. Osim Ruže Stamenković za te „radnje” optužuju i Draganu Grubač iz centra. U prijavi se navodi da više nema poverljivih informacija, jer je Dragana Grubač u stanju da ih čita kolegama. Oni je optužuju i da je mužu, čiju su ženu i ćerku smestili u sigurnu kuću u Kragujevcu odala adresu, jer je on kolega njenog supruga.

U prijavi se navodi da je direktor Živanović, kao ovlašćeni staratelj Radmile Pandurović, smeštene u jagodinskom Gerontološkom centru, prisvajao njenu deviznu penziju, a da nije izmirivao račune za njen boravak u Domu, pa su ga iz ove ustanove često opominjali i čak pretili da će baku isterati iz Doma za stare.

Od direktora Zorana Živanovića nismo mogli da dobijemo komentar ove prijave, jer nam je samo kratko rekao da je istraga u toku, pa zbog toga ne želi da daje nikakve izjave.

N. Miletić

[objavljeno: 05/11/2008]
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.