Odlaze u Ćupriju zbog ljubaznijih lekara

Izvor: Blic, 07.Jul.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odlaze u Ćupriju zbog ljubaznijih lekara

JAGODINA - Neljubazno osoblje i dužina lečenja glavne su zamerke pacijenata jagodinskoj bolnici. Jagodinci čak odlaze kod lekara u Ćupriju jer tvrde da su zaposleni u tamošnjoj bolnici ljubazniji. Lekari se žale da, iako je jagodinska bolnica proglašena za treću u Srbiji po kvalitetu, nemaju dovoljno novca da nabave preko potrebne aparate, ali ni da zaposle tehničko osoblje. Zbog manjka novca za plate tri radnika još nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << proradilo ni odlagalište medicinskog otpada, za čiju je zgradu bolnica platila dva miliona dinara.

Jagodinac Ilija Nikolić kaže da slabo odlazi u bolnicu u svom gradu, već da radije odlazi kod lekara u Ćupriju.

- Tamo sam zadovoljniji ljubaznošću lekara i medicinskih sestara kao i načinom na koji se ophode prema meni. Nisu ni ovde loši, ali ipak su Ćupričani mnogo bolji. A mislim i da su bolji stručnjaci - kaže Nikolić.

Kako kaže direktor jagodinske Opšte bolnice dr Darko Miletić, pacijenti se žale i na trajanje lečenja.

- Kako pokazuju naše ankete, pacijenti su nezadovoljni i dužinom trajanja lečenja, ali su takvi propisi Ministarstva zdravlja. Pacijentima smeta „šetanje" od odeljenja do odeljenja jer se od lekara opšte prakse prvo dobija uput za specijalistu, onda se radi dijagnostika pa terapija i sve to traje - kaže dr Miletić.

Glavni razlog što jagodinska Opšta bolnica još uvek nema aparate od velike važnosti je novac.

- Nedostaju nam tri kvalitetna ultrazvuka, set uređaja za hirurgiju, aparat za laparaskopske operacije na ginekologiji, a skener nam je preko potreban. Higijena u bolnici je neuporedivo bolja nego ranije, ali, na primer, nemamo peglu za krevetske čaršave koja košta 1.800.000 dinara, a to je jako važno jer pacijenti zahtevaju čistu i ispeglanu posteljinu - kaže dr Miletić. Pored nedostatka aparata, Miletić navodi da je bolnici potrebno još tehničkog osoblja.

- To su radnici koja se bave nemedicinskim stvarima, čistačice, radnici u kotlarnici, osoblje u kuhinji. Mi smo od sopstvenog novca izgradili zgradu za odlaganje medicinskog otpada. Opremu smo dobili besplatno, a zgrada nas je koštala oko dva miliona dinara. Ipak, odlagalište medicinskog otpada još nije proradilo jer bi trebalo da bude zaposleno troje ljudi, a mi nemamo mogućnosti za to - kaže dr Miletić.

U planu je izgradnja nove zgrade bolnice za smeštaj pacijenata, novih službi i dijagnostičkog centra, za šta se u jagodinskoj bolnici nadaju da će finansirati Skupština grada.

Opština kupila devet klima

Bolnici nedostaje i centralna klimatizacija leti, a kotlarnica loše radi pa bi za njenu obnovu trebalo potrošiti pet miliona. Skupština grada kupila je devet klima uređaja za jagodinsko porodilište. Kako se priča među lekarima i medicinskim sestrama, prilikom posete snaji i novorođenoj unuki Mimi, koje su bile smeštene u apartman za porodilje, gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma odlučio je da grad finansira uvođenje klima-uređaja pošto se zbog velikih temperatura ni majke ni bebe nisu dobro osećale.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.