Izvor: Politika, 02.Mar.2015, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne znaju ko koliko troši a koliko plaća

Jagodinci potpisuju peticiju kojom traže korekciju cena daljinskog grejanja, a direktorka Toplane tvrdi da cena nije menjana od 1. novembra 2013. godine

Jagodina – Oko 1.500 Jagodinaca potpisalo je peticiju protiv „Gradske toplane”, jer tvrde da je grejanje prošle godine poskupljivalo u tri navrata. Oni se bune i zbog toga što su se godinama smrzavali, a plaćali punu cenu grejanja i zato što sa toplanom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nisu potpisali ugovore o plaćanju grejanja po potrošnji, već po kvadratnom metru. Nezadovoljni su i što su centralni merači prošle godine postavljeni bez saglasnosti stanara, koji nisu upoznati ni sa njihovim tehničkim mogućnostima, ali i zato što se stanje potrošnje sa centralnog kalorimetra uzima bez prisustva predsednika saveta stanara. Jagodinci su digli glas i zato što žele da znaju ko to ne plaća račune, pa toplana uzima kredite, koje će oni da vraćaju kroz račune. Peticija se i dalje potpisuje, a Jagodinci su napravili i fejsbuk-stranicu za sve nezadovoljne Gradskom toplanom.

– Smrzavam se već pet godina, jer su pumpe oslabile, pa ne mogu da „pošalju” toplotnu energiju na deseti sprat. Ne mogu da dogrevam stan, jer imam penziju od 20.000 dinara. Ogrnem se ćebetom. Htela sam da odjavim grejanje, ali nemam 1.500 dinara po grejnom telu, koliko treba da platim isključenje –jada se Olga Milutinović.

Ona dodaje da je do sada za stan od 58 kvadrata daljinsko grejanje mesečno plaćala 7.300 dinara, a da joj je stiglo obaveštenje da će kada ga bude plaćala po potrošnji, taj račun iznositi 15.000 dinara. Kada se ova cifra podeli sa kvadratima, nju će kvadratni metar koštati 258 dinara, a što je kvadratura veća, veći će biti i računi.

Tako je Živojin Kačarević, koji je za stan od 73 kvadrata grejanje mesečno plaćao 8.200 dinara, dobio obaveštenje prema kome će ga grejanje po potrošnji koštati 24.000 dinara, što je 328 dinara po kvadratu.

– Ugradnja kalorimetara automatski će poskupeti grejanje. Zato ćemo posle potpisivanja peticije apelovati na toplanu da koriguje cene grejanja, a ako te ne urade, zatražićemo pravdu preko suda – kaže Kačarević za naš list.

Zoran Milovanović takođe se ne slaže s budućim cenama i kaže da je hteo da postavi vlastiti kalorimetar, ali mu treba 50 evra po grejnom telu ne računajući cevi i uslugu majstora. Zato razmišlja da odjavi grejanje, ali ga nervira što bi u tom slučaju, pored 1.500 dinara za svako grejno telo, nakon odjavljivanja morao da plaća 10 do 15 odsto cene grejanja, jer mu ostaju cevi, koje emituju toplotu. Ako bi ponovo želeo da se priključi na daljinsko grejanje, opet bi morao da plati 1.500 dinara po grejnom telu.

Nadežda Marković Purić, direktorka Gradske toplane, pak, tvrdi da cene od 98,6 dinara po kvadratnom metru nisu menjane od 1. novembra 2013. godine i da će se utrošak prema potrošnji računati tek od naredne grejne sezone.

– Građanima smo dostavili obaveštenja koliki će im biti računi kada se grejanje bude naplaćivalo po potrošnji, najverovatnije od naredne grejne sezone. Obaveštenja su poslata da bi zamenili staru stolariju i našli način kako će da uštede toplotnu energiju. Ugradnjom takozvanih delitelja, svako će tačno znati koliko je potrošio – navodi direktorka za „Politiku”.

Ona dodaje da je na toplovodnu mrežu priključeno 6.100 korisnika, da se s nje prošle godine odjavilo 196 građana i da će zbog lošeg materijalnog stanja verovatno biti još zahteva. Ona je potvrdila da se prilikom odjavljivanja po grejnom telu plaća taksa od 1.425 dinara.

Z. Gligorijević

objavljeno: 03.03.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.