Napraviću zoo-vrt!

Izvor: Vesti-online.com, 03.Dec.2018, 02:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napraviću zoo-vrt!

Marko Vulić iz Starog Laništa kod Jagodine morao je da bira između dve velike ljubavi - ljubavi prema životinjama koje je sa ocem Nebojšom i bratom Nikolom uzgajao u rodnom selu, i ljubavi prema Emini, koja je sa majkom Nadom živela u dalekom Malmeu u Švedskoj. Prevagnula je ljubav prema Emini sa kojom se oženio pre dve godine.

Zaposlio se u jednom servisu, uči jezik, ali je i dalje zaljubljenik u životinje, pa svaki slobodni trenutak koristi da prošeta parkovima u Malmeu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << ne bi li video nekog goluba ili pauna. San mu je, kaže, da kupi kuću u Švedskoj i da gaji veliki broj ukrasne živine.

- Po zanimanju sam poljoprivredni tehničar, pa se nadam da ću moći da se zaposlim u struci, kako bih mogao da budem sa životinjama. Da nije bilo Emine, nikada ne bih napustio svoje malo selo. Najviše mu nedostaju golubovi, živina i paunovi. Potpredsednik sam Saveza živinara Republike Srbije i održavam kontakte sa svim odgajivačima u Srbiji. Balkanska izložba živine i golubova biće održana u Obrenovcu od 6. do 9. decembra, a ja ću doći da sudim. Doći ću i da bih video svoje prijatelje iz Hrvatske, Bosne, Crne Gore, Bugarske i Rumunije - kaže Marko za "Vesti".

U Švedskoj se, veli dobro snašao, a najviše mu se dopada što država brine o svakom svom građaninu. Druži se sa tamošnjim golubarima, a sa Goranom Larsenom je posetio izložbu u Tumelili, pa ga je Goran pozvao da bude domaćin na porodičnom imanju Larson u gradu Sebo.

- Na izložbi sam se oduševio golubovima rase italijanski galebić, koja mi je veoma draga. Žao mi je što ja više ne izlažem golubove i ukrasnu živinu, koji su za tri godine osvojili više od 100 pehara. Planiram da posetim i evropsku izložbu u Herningu u Danskoj. Družim se i sa golubarom Jordanom Krastanovim iz Bugarske. Jednog jutra njegov golub je doleteo na moju terasu. Pozvao sam ga i vratio mu pticu - dodaje Marko.

Njegov otac Nebojša i brat Nikola imaju oko 1.000 komada raznih ptica. Tu su ukrasne ptice, 12 vrsta golubova, po deset vrsta papagaja, zeba i egzotičnih grlica, osam vrsta fazana, paunovi u svim bojama, kineske, virdžinijske i prepelice kamenjarke, plovuše, guske, crvenorame patke... Od krupnijih životinja Vulići imaju tri ponija, crnoglave i crvenoglave azijske ovce, vitoroge i iračke ovce, patuljaste koze, vijetnamske svinje, više vrsta zečeva...

On još kaže da je mogao da nabavi mnoge druge životinje, poput jelena lopatara i muflona, ali da mu nedostaje prostor. Zbog toga je rešio da proda kuću koju je nasledio u Jagodini i da na dva hektara napravi zoološki vrt u etno-stilu. Ogradio bi da bi životinje bile slobodne, a pravio bi tremove, prekrivene trskom. Voleo bi da nabavi magarce, mangulice, bušu, konje za jahanje, labudove i druge životinje kako bi deca mogla da ih vide.

- Obrađujem šest hektara zemlje da bih obezbedio hranu za životinje. Nekada ne platim račune, ali životinje moraju da imaju sve što im je potrebno. To je velika obaveza. Najmanje treba tri sata da bih ih nahranio. Ali, one mi uzvraćaju nesebičnom ljubavlju. Koliko god da sam umoran, kad ih posmatram zaboravim na svu muku i životne probleme - iskren je Nebojša.

Vulići prodaju svoje životinje, ali kažu da je zarada mala. Kineske prepelice, na primer, prošle godine su koštale pet evra, a ove godine jedva mogu da se prodaju za 200 dinara. Višak ne mogu da izvezu, niti slobodno mogu da kupuju životinje u inostranstvu, jer Srbija nije u Evropskoj uniji.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.