Najveća zaplena u deceniji, kako stigne 23t mesa iz Brazila VIDEO

Izvor: B92, 13.Avg.2018, 10:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najveća zaplena u deceniji, kako stigne 23t mesa iz Brazila VIDEO

Oko 23 tone prokrijumčarenog mesa pronađenog u Jagodini je uništeno i reč je o klasičnom nezakonitom uvozu mesa na administrativnoj liniji sa KiM.

To je za Prvu TV potvrdio Zoran Ivanović načelnik veterinarske inspekcije Uprave za veterinu.

Prema njegovim rečima, reč je o jednoj od najvećih količina mesa otkrivenih u nelegalnom prometu u poslednjih 10-ak godina.

On je objasnio da uvoz mesa ide preko legalnih kanala i obavezne granične veterinarske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << inspekcije koja vrši nadzor.

“Sve ostalo je krijumčarenje. Istraga o ovom slučaju je još u toku. Ono što ide redvonim putem dobija saglasnot Uprave za veterinu, ulazi na granici, inspekcija vrši uzorkovanje mesa po potrebi”, naveo je on.

Krijumčareno meso u Jagodini je došlo preko administrativne linije sa KiM, nikakvu kontrolu nije prošlo i reč je o klasičnom krijumčarenju. Meso nij eimalo nikakvu deklaraciju i odmah je proglašeno za nebezbedno, uklonjeno je i potpremljeno u kafileriju u Ćupriju na uništenje.

“Došli smo da saznanja da je poreklom iz Brazila, većina nije imala nikakve papire, svih 23 tone predato na uklanjanje”, naveo je on i dodao da je kamion je bio parkiran ispred određenog objekta kada je policija počela aktinosti. “Ne mogu da kažem koji je objekat u pitanju , jer je policijska istraga u toku”, naveo je Ivanović.

Agroekonomista Milan Prostran kaže da ovo što se dogodilo nije na zapadu ništa novo, a ni na Balkanu nije ništa novo. Bilo je, kaže, pokušaja sličnih i ranije, čak su i neke klanice koje su se time bavile zatvorene.

“Ovo je Balkan, pokuašava se doći do jeftine zarade. Brine što službe moraju da se pojačaju na tim mekim granicama, Kosovo, Crna Gora, Bosna i Hercegovina. EU nas posmatra jer smo kandidati i sve što se pokaže kao problematično mogu nas dodatno za to kontrolisati. A mislim d aće to poglavlje 2, veterinarska i fitosanitarna kontrola biti najteže sa EU. Nije još ni otvoreno”, naveo je Prostran.

A sa druge strane sve te mahinacije loše utiču na našu proizvodnju, dodaje.

Ivanović je kazao da mora da se razlikuje kvalitet hrane i bezbednost hrane. “Kvalitet je jedna stvar a bezbednost hrane je nešto drugo”.

Kažu Nemci - Ako ne znaš šta je dobro, vidi šta je skupo, navodi on.

“Poslednje analize usitnjenog mesa u registrovanim objektima u Srbiji pokazale su da nijedan od ispitivanih uzoraka nije bio nebezbedan što se tiče mikrobiološke ispravnosti. Bilo je negativnih rezultata koji nisu usklađeni sa pravilnikom o kvelitetu mesa”, naveo je Ivanović.

O tome kako znamo d aje meso koje kupujemo ispravno a kako da li je kvalitetno, pogledajte u videu:
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.