Najskuplje prodata slika marginalca Barbariena

Izvor: Studio B, 10.Okt.2015, 21:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najskuplje prodata slika marginalca Barbariena

U zemunskom Madlenianumu održana je jubilarna 40. aukcija antikviteta i umetničkih dela prve i još uvek jedine profesionalne aukcijske kuće u Srbiji - Madl Arta, na kojoj je najsuplje prodata slika "Braća" marginalnog umetnika Barbariena za 3.300 evra

To je bila početna cena za delo umetnika koga je "otkrila" direktorka jagodinskog Muzeja naivne i marginalne umetnosti Nina Krstić, koja ga je posleđih godina uvek uključivala u nastupe srpskih naivaca i marginalaca na međunarodnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << smotrama.

Ova slika je bila unapred rervisana, a nije bilo nikoga ko bi se nadmetao.

Inače, aukcija je jasno pokazala da u Srbiji zaista vlada besparica, jer od 186 lotova, od kojih je 20 antikviteta, ukupno je prodat 21 lot , što je najmanji broj otkako postoji ova aukcijska kuća.

Ukupan prihod od prodaje iznosi 15.450 evra, i pored Barbariena, solidnu cenu je postlga slika slovenačke umetnice Majde Kurnik (1920-1967) " Na plaži", kojoj je početna cena bila 2.200 evra, a konačna je bila za 200 evra veća, što se tokom aukcije ponovilo samo u nekoliko slučajeva, dok su umetnička dela uglavnom otkupljivana po početnim cenama.

U većini slucajeva slike koje su otkupljene po početnoj ceni su bile unapred rezervisane, tako da je aukcija obavljena u rekordno kratkom vremenu, jer ona dela koja nisu unapred zapala za oko nisu nalazila kupce u publici.

Nije vredelo što su najjeftiniji eksponati - ukrasni porcelanski tranjiri rukom slikani sa motivima starog Beča iz 19 veka procenjeni na samo 50 evra i ostali su neprodati, a pogotovo nije bilo kupca za najskuplju sliku čuvenog Marka Čelebonovića "Voće na stolu", sa početnom cenom od 8.500 evra.

Među antikvitetima kupac se našao, i to su se čak i nadmetali, za jednu zaista prelepu stonu lampu sa početka 20. veka, koja je plaćena 600 evra i za persijsku erotsku minijaturu koja je našla kupca za pocetnu cenu od 150 evra.

Među delima umetnika koji pripadaju srpskoj likovnoj eliti dobila je barem pocetnu cenu (2.900 evra) slika mlade devojke Petra Dobrovića, ali su zato ostali nedproidati primorski pejsaž jednog Ede Murtića, enterijer Nedeljka Gvozdenovića, MIlića od Mačve, Petra Omčikusa, MIodraga B Protića, Ljube Popovića, Dimitrija Popovića...

Ni ovoga puta jedna litrografija u boji Pabla PIkasa "Imaginarni portret", za koju je trebalo platiti 3.200 evra, nije našla kupca, a već se nekoliko puta iznosila na aukciju, ali je poznato da takvih litografija ima po pariskim galerijama po znatno nižim cenama.

Jedna od najlepših slika na aukciji, koja se nalazi i na koricama kataloga "Motiv iz Pariza" Milenka Šerbama iz 1928. čija je početna cena bila sasvim realnih 2.900 evra, na zazalost, nije našla kupca, što je najbolji pokazatelj da kolekcionari iz dijaspore ne nalaze za shodno da posećuju aukcije Madl Arta, a domaćim je to previsoka cena.

Imponuje upornost ove aukcijske kuće da, uprkos besparici, nastavlja rad, i već je najavila sledeću aukciju pocetkom decembra.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.