Najpoznatiji hrastovi Jagodine proglašeni prirodnim dobrom

Izvor: Press, 28.Nov.2016, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najpoznatiji hrastovi Jagodine proglašeni prirodnim dobrom

Gradsko veće Jagodine donelo je odluku da se tri hrasta lužnjaka na području Jagodine proglase zaštićenim prirodnim dobrom, o kojima će se ubuduće starati novo Javno preduzeće "Uređenje i javno osvetljenje".
foto: b92.net
Reč je o hrastovima u Jagodini, u selu Kolare i u Kočinom Selu. 

Istorijski, najpoznatiji je hrast u Kočinom Selu, na levoj obali Velike Morave, poznat i kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Hrast Koče kapetana, gde je prema predanju kapetan Kosta Koča Anđelković - frajkor, pre 218 godina počeo borbu protiv turske vlasti i osnovao "Kočinu Krajinu" koja je trajala od septembra 1787. do decembra 1788. godine. 

Gradsko veće je zaštićenim područjem proglasila Spomenik prirode "Park učiteljske škole u Jagodini i Spomenik prirode "Gradski park Đurđevo brdo". 

"Prirodna dobra, koja su predmet ove odluke pripadaju zaštićenom području 3. kategorije", stoji u obrazloženju koga je potpisao predsednik Gradskog veća Ratko Stevanović. 

Poslednju reč imaće odbornici Skupštine grada na sednici 29. novembra.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.