NAJSLAĐA NIJE ONA NAJSAVRŠENIJA! Baka Jela na pijaci naučila TRIK GODINE - proizvođači joj otkrili tajnu kako da izabere NAJSOČNIJU LUBENICU

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Avg.2023, 08:14

NAJSLAĐA NIJE ONA NAJSAVRŠENIJA! Baka Jela na pijaci naučila TRIK GODINE - proizvođači joj otkrili tajnu kako da izabere NAJSOČNIJU LUBENICU

Evo kako odabrati onu koja će biti sočna, puna ukusa i pritom nimalo "brašnjava"?!

Baka Jela vam danas otkriva najvažniju stvar leti - kako da izaberete pravu lubenicu. Koliko puta se samo desilo da ste je kuckali, zagledali i buškali i mislili ma to je ta, ali kada ste došli kući i isekli je, usledelo je razočarenje.

Da bi lubenica bila slatka i sočna, mora da bude zrela i to je glavna suština potrage za idealnim primerkom. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Ali, kako proceniti da li je uzrela?

Baka Jela je juče bila na Jagodinskoj pijaci i raspitala se kako da prepoznamo zrelu i sočnu lubenicu. Ona je u razgovoru sa proizvođačima otrila da je prvi korak u procenjivanju njenspoljašnji izgled.

Naime, zrela lubenica ima izrazito zelene šare po sebi. Zrele lubenice imaju i mat zelenu boju. Dok one koje se presijavaju verovatno nisu dovoljno zrele.

Sledeća stvar koja je jako bitna jeste da ne dršci ne sme da bude dlačica i ona bi trebalo da je zelena.

Verovatno ste primetili da većina lubenica negde ima žuti deo na kori. Ovo označava mesto gde je lubenica ležala dok je rasla. Što je mrlja tamnija, to je lubenica zrelija. Izbegavajte lubenice koje imaju belu ili veoma bledu mrlju, jer to znači da je voće ubrano prerano.

Kad je lubenica zrela onda je i veća, pa je najbolje da odaberete lubenicu one veličine koju želite, dakle približno iste. Zatim probate podići svaku od njih. Ako su lubenice podjednake veličine neka najteža bude vaš izbor.

I konačno je došao red da prstima kuckate lubenicu. Ako čujete pun i tup zvuk, to znači da ste izabrali zrelu lubenicu. Ali ako je tih i šupalj zvuk, nemojte brati tu lubenicu, ma koliko lepo izgledala, jer je previše zrela. Obratite pažnju na vibracije koje ćete osetiti u ruci u kojoj držite lubenicu, jer što su jače, to je lubenica bolja.

Gotovo kompletan sadržaj lubenice čini voda: oko 92 odsto. Upravo zbog toga, lubenica je najidealnije letnje voće. Svaki sočan i osvežavajući zalogaj ima značajan nivo vitamina A, B6 i vitamina C. Najznačajnije supstance koje sadrži lubenica jesu antioksidanti (poput likopena), antioksida i aminokiselina. Lubenica sadrži i određenu količinu kalijuma.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.