NAJAVILI KRAJ ZIME: Medvedi u Beogradu i Jagodini nisu videli senku

Izvor: Večernje novosti, 15.Feb.2019, 14:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NAJAVILI KRAJ ZIME: Medvedi u Beogradu i Jagodini nisu videli senku

U Beo zoo vrtu tibetanski medved Miša nije video senku, kao ni evropski mrki medved i tibetanski ogrličar u Jagodini AKO sudimo po narodnom verovanju, izlazak medveda Miše iz Beogradskog zoološkog vrta iz svoje jazbine, na Sretenje, najavljuje da je zimi došao kraj i da proleće stiže. Ne samo da je izašao iz jazbine, već je sve vreme gledao ka nebu, što samo može da bude dobar znak, kažu u Beogradskom zoološkom vrtu. Prema narodnom verovanju, ako medved na današnji >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << dan izađe iz jazbine i vidi svoju senku, on se uplaši i vrati se, što pretskazuje da će zima potrajati još šest nedelja. Ako medved ne ugleda senku, proleće je na pragu. Medved Miša nije video svoju senku, a veterinar Jožef Ezfed je z RTS rekao da je po izlasku životinja pokupila hranu i, kako je kazao, neke molekule iz vazduha. Ističe da ima puno poverenje u Mišu. PROČITAJTE JOŠ - Šta poručuje mečka Goca: Stiže li nam proleće? „Jeste da je on tibetanski medved, ali je već dugo ovde i zna sve naše obicaje“, šaljivo kaže Jožef. MEDVEDI U JAGODINI NISU VIDELI SENKUMedvedi u Zoološkom vrtu u Jagodini, evropski mrki medved i tibetanski ogrličar, nisu jutros, na Sretenje, kada su se probudili, videli svoju senku, što po narodnom verovanju znači da je uskoro kraj zimi. Bilo je tmurno i maglovito, možda je vide tokom dana kad sunce ogreje. Međutim, to nije pouzdan znak, jer medvedi u ZOO vrtovima i ne spavaju zimski san za razliku od svojih rođaka u divljini, rekli su Tanjugu u ZOO vrtu. U ZOO vrtu u Jagodini ima tri medveda, dva evropska mrke i jedan tibetanski ogrličar, i jutros su svi bili budni, tumarali su kavezima "tražeći valjda svoju senku".
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Medved Miša iz Zoo-vrta dao svoju prognozu vremena, evo kad će leto

Izvor: B92, 15.Feb.2019

Na današnji dan, 15. februara, u našoj zemlji obeležavaju se praznici Sretenje i Dan državnosti. Takođe, prema narodnom verovanju, ovog dana sreću se zima i leto. Tako je i ove godine, medved Miša iz Zoološkog vrta u Beogradu tradicionalno dao svoju prognozu vremena...Kako navode na stranici...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.