Muzej naivne i marginalne umetnosti postao tesan za stalnu zbirnu

Izvor: RTS, 15.Jan.2020, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muzej naivne i marginalne umetnosti postao tesan za stalnu zbirnu

U Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini počela je prva faza izgradnje aneksa kojim će se zgrada proširiti. Muzej više od decenije čeka rekonstrukciju jer je prostor postao tesan za stalnu zbirku slika i skulptura među kojima su i dela klasika naivne i marginalne umetnosti iz 35 zemalja sveta.
Na samom ulazu u zgradu muzeja su monumentalne totemske skulpture. U izložbeni prostor pretvoren >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je hodnik oko stepeništa, suteren i sprat zgrade koja je jedna od najlepših građevina u Jagodini iz perioda secesije.

Prostora je malo za oko četiri hiljade umetničkih dela koja su otkupljena ili darivana prilikom organizovanja izložbi, kolonija i bijenala pa je više od 80 procenata ove vredne umetničke baštine u depoima u potkrovlju zgrade.
"Ono što bi mi najviše voleli je da pokažemo, jedan deo koji je godinama u senci a radi se na primer o skuptorskim opusima vajara poput Bogosava Živkovića i Dragutina Aleksića i mnogih drugih slikara Save Sekulića i autora koji dugo nisu izlagani", objašnjava kustos likovne zbirke MNMU Nina Ljubomirović.
Dela od kojih neka pripadaju i svetskoj kulturnoj baštini zatevaju određene mere čuvanja, održavanja i izlaganja pa je potreba za više prostora postala neminovna.
"Kad se aneks bude završio onda ćemo preći i obavljati sve aktivnosti u modernom aneksu a ova zgrada postojeća biće revitalizovana, rekonstruisana, do cigle, sasvim opremljena kako treba i u perspektivi biće samo prilika za stalnu postavku, dakle ličnu kartu ovog muzeja", ističe  direktorka MNMU Nina Krstić.
Ove godine Muzej naivne i marginalne umetnosti obeležava šest decenija rada. Zaposleni i poštovaoci ove vrste umetnosti nadaju se da će jubilej obeležiti u novom većem prostoru.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Konačno se proširuje jagodinski Muzej naivne i marginalne umetnosti

Izvor: RTS, 15.Jan.2020

U Jagodini je počela prva faza izgradnje aneksa zgrade Muzeja naivne i marginalne umetnosti, koji na rekonstrukciju čeka više od decenije. Prostor kojim sada raspolaže odavno je pretesan za stalnu zbirku slika i skulptura, među kojima su i dela klasika naivne i marginalne umetnosti iz 35...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.