Marković: Ne mogu svi koji završe fakultete da rade u kancelarijama

Izvor: Blic, 02.Mar.2016, 16:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Marković: Ne mogu svi koji završe fakultete da rade u kancelarijama

Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković Palma izjavio je danas da je u obrazovanju za preduzetnike u Srbiji malo prakse i praktičnog rada i da bi u tom smislu sistem obrazovanja trebalo menjati. Govoreći o prekvalifikacijama i dokvalifikacijama u zemljama iz kojih dolaze investitori, Marković je rekao i da "ne mogu svi koji završe fakultete da rade u kancelarijama".

Govoreći u Jagodini najboljim učenicima, maturantima Politehničke škole iz Kragujevca, predvođenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << profesorom Petrom Stefanovićem, Marković je ocenio da bi "obrazovni sistem trebalo prilagoditi zanimanjima kojima bi mladi u budućnosti mogli da se bave".

- Do kraja sledeće godine Jagodina planira da zaposliti 5.000 ljudi, a po stručnoj spremi nisu za to kvalifikovani - rekao je Marković.

Kako je dodoa, "trudimo se da radnici koji treba da rade u fabrikama koje stranci otvaraju u Jagodini idu na prekvalifakacije i dokvalifikacije u zemlje odakle su investitori".

Prema njegovim rečima, mora se voditi računa, jer "ne mogu svi koji završe fakultete da rade u kancelarijama".

- Srbija mora da sačuva svoju pamet, da mladi, stručni ljudi ne odlaze u Evropu i svet bez povratka, a u tome je velika uloga i države i roditelja, da motivišu svoju decu i stvaraju im radne navike koje su veoma važne da bi se postao kvalitetan čovek i kompletna ličnost - istakao je Marković.

Kako je rekao, biti privatni preduzetnik u Srbiji danas je mnogo teško.

Marković je podsetio da je 36 godina u privatnom preduzetništvu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.