Manjak novca i nezaposlenost  razlozi za pad nataliteta

Izvor: B92, 22.Nov.2018, 22:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Manjak novca i nezaposlenost " razlozi za pad nataliteta"

Loša finansijska situacija i nezaposlenost dva su glavna razloga za pad nataliteta u Srbiji smatraju građani tri opštine - Jagodina, Zvezdara i Stara Pazova.

Od ukupnog 950 ispitanika u tri opštine skoro 60 odsto smatra da je nedostatak novca ključni problem što je sve manje dece u Srbiji.

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović kaže da su istraživanja veoma važna za kreiranje dalje politike.

Istraživanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje je sprovedeno od 16. do 23. oktobra pokazalo je da među materijalnim merama za povećanje nataliteta ispitanici kao najvažnije navode naknadu zarada (80 odsto), roditeljski (76 odsto) i dečji (76 odsto) dodatak.

Iako većina građana prioritet daje materijalnim podsticajima, kao tri najvažnije nematerijalne mere za podsticaj rađanja navode zapošljavanje mladih (90), fleksibilno radno vreme (61) i povećanje broja pokušaja vantelesne oplodnje (45).

Građani smatraju da je važno i medijsko promovisanje porodice, ali i promovisanje očinstva i reproduktivnog zdravlja.

Većina građana je čula da postoji strategija za podsticanje rađanja.

Đukić Dejanović je podsetila da se u Srbiji na 100.000 stanovnika rodi devet beba, a umre 14 ljudi, tako da je u Srbiji svakog dana sve manje stanovništva.

Kako kaže, već su urađena dva istraživanja koja su obuhvatila 15.000 stanovnika.

Jedno se odnosilo na migracije mladih, dok se drugo ticalo uskladivanja rada i roditeljstva.

Gordana Bjelogk iz Zavoda za statistiku podsetila je da od 50-tih godina prošlog veka Srbija ne može da obezbedi prostu obnovu stanovništva.

"Prosečna starost stanovništva Srbije je 43 godine. Godišnje izgubimo oko 35.000 stanovnika", napomenula je Bjelobrk i dodala da ukoliko se nastavi ovakav trend, Srbija će 2041. godine imati oko milion i po stanovnika manje, a procečna starost biće između 45 i 46 godina.

Ona je dodala da Srbija godišnje izgubi još 15.000 stanovnika koji odu u inostranstvo.

"Starosna granica žena koje prvi put rađaju stalno se pomera. Danas žene u proseku prvo dete rađaju sa 28 godina, a 50-tih godina prošlog veka su rađale sa 25. U Beogradu žene prvo dete u proseku rađaju sa 32 godine.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Anketa: Manjak novca i nezaposlenost - razlozi za pad nataliteta

Izvor: Radio 021, 23.Nov.2018, 11:02

Loša finansijska situacija i nezaposlenost dva su glavna razloga za pad nataliteta u Srbiji smatraju građani tri opštine - Jagodine, Zvezdare i Stare Pazove...Od ukupno 950 ispitanika skoro 60 odsto smatra da je nedostatak novca ključni problem što je sve manje dece u Srbiji...Istraživanje koje...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.