Major oslobođen odgovornosti za pogibiju dvoje kadeta

Izvor: Studio B, 27.Avg.2014, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Major oslobođen odgovornosti za pogibiju dvoje kadeta

Viši sud u Jagodini odbacio je optužni predlog protiv majora VS Vinka Žnidrašiča za nepreduzimanja mera za obezbeđenje vojne jedinice na Pasuljanskim livadama, 2012. godine, kada je poginulo dvoje kadeta.

To je Tanjugu danas izjavio zamenik višeg javnog tužioca u Jagodini Miomir Vasić, koji je naglasio da je protiv ovakve odluke Višeg suda u Jagodini upućena žalba Apelacionom sudu u Kragujevcu.

Vasić je naveo da je Viši sud u Jagodini, osim što je odbacio >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << optužni predlog protiv Žnidrašiča, optužni predlog protiv još četvorice osumnjičenih bivših kadeta prebacio u nadležnost Osnovnog suda u Despotovcu, što takođe smatra neopravdanim.

On je rekao da je "optužni predlog protiv Žnidaršiča, za krivično delo nepreduzimanja mera za obezbeđenje vojne jedinice, odbacila sudija Milanka Gavrilović - Jovanović".

"To je van pameti, to može samo neko ko je nerazuman kada je u pitanju takav događaj, da bez izvođenja dokaza, bez suđenja, u startu, odbijaš optužni predlog protiv majora, da nema njegove odgovornosti", rekao je Vasić i upitao: "Pa ko je tamo vodio jedinicu na vežbi"?

Vasić je istakao da je protiv ovakve odluke Višeg suda upućena žalba Apelacionom sudu u Kragujevcu.

On je ukazao i na to da je optužni predlog protiv četvorice bivših kadeta prebačen u nadležnost Osnovnog suda u Despotovcu, i smatra da je "to van pameti, jer se radi o jednom jedinstvenom događaju".

"Odbijen optužni predlog protiv Žnidarića, a prebačen za kadete u Despotovac, pa ispada da nema ništa od toga", rekao je Vasić, navodeći da ne znam da li se Osnovni sud u Despotovcu žalio i izrazio neslaganje s odlukom da njima bude prebačen optužni predlog.

Vasić očekuje "s obzirom da se radi o jedinstvenom događaju, da će oni izraziti neslaganje i da će to Viši sud u Jagodini da spoji i da će da se sudi ovde".

Javno tužilaštvo u Jagodini podiglo je krajem jula optužni predlog protiv četvorice bivših kadeta i majora Žnidrašiča, osumnjičenih za tragediju na Pasuljanskim livadama 2012.godine, kada je poginulo dvoje, a ranjeno petoro kadeta Vojske Srbije.

Na Poligonu Vojske Srbije "Pasuljanske livade" kod Ćuprije 18.juna u 09,05 sati, u toku priprema za vežbu "Diplomac 2012", od projektila automatskog bacača granata, koji su pronašli, poginilo je dvoje kadeta četvrte godine, a njih pet je bilo povređeno.

 
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.