Izvor: Politika, 10.Dec.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Majka pokušala da obesi dete

I ranije je ćerki nanosila teške telesne povrede, polomila joj ruku, gušila je i navlačila jastučnicu na glavu

Svilajnac – Kada su prilikom redovne kontrole radnici Centra za socijalni rad ušli u kuću T. B. (31) iz ovog grada, njenu dvogodišnju kćerku A. B. zatekli su sa konopcem oko vrata. Zbog sumnje da je majka pokušala da ubije devojčicu, koju je, prema navodima jedne socijalne radnice i ranije zlostavljala, iz centra je Okružnom tužilaštvu u Jagodini >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i Republičkom tužilaštvu dostavljena krivična prijava protiv opštinskog tužioca u Svilajncu Aleksandra Petrovića zbog zloupotrebe službenog položaja. Petrović se u prijavi tereti da nije preduzeo ništa da spreči da majka i dalje zlostavlja svoje dete.

U prijavi se navodi da je „majka nanosila teške telesne povrede još kada je devojčica imala 13 meseci, polomila joj ruku, gušila je i navlačila jastučnicu na glavu”. Podnosilac prijave navodi i da je socijalna radnica zatekla dete sa jastučnicom na glavi, što je navela u svom izveštaju. Centar je intervenisao i zatražio da se majci oduzme starateljstvo, a svilajnačka policija je oktobra prošle godine protiv T. B. podnela krivičnu prijavu zbog nasilja u porodici. Pošto je tužilac odbacio krivičnu prijavu svilajnačke policije, jer je ocenio da nema dela za koje se majka tereti, radnik Centra za socijalni rad podneo je prvu krivičnu prijavu protiv njega.

„I pored svih priloženih dokaza o ovakvom brutalnom ponašanju majke, tužilac Aleksandar Petrović 26. novembra 2007. godine donosi rešenje da nema mesta pokretanju krivičnog postupka, jer nema dokaza da je T. B. počinila krivično delo, iako je uz krivičnu prijavu dostavljeno više lekarskih izveštaja i otpusnih listi bolnica iz kojih se vidi stvarno stanje bebe”, navodi se u toj krivičnoj prijavi.

Alarmantno je što su uz obe krivične prijave dostavljeni i lekarski nalazi ćuprijskog Zdravstvenog centra u kojem je devojčica lečena od 30. oktobra do 5. novembra prošle godine. U tim izveštajima se navodi da devojčica ima „hematome različitih veličina i starosti po licu i telu, tragove sasušene krvi ispod nosa, ogrebotine na vratu, modrice na butinama”. Lekari su konstatovali da je neurološki pregled gornjih ekstremiteta devojčice otežan zbog longete na desnoj ruci.

I u izveštaju lekara Službe hitne pomoći u Svilajncu, koji su devojčicu uputili na ortopediju i neurologiju ćuprijskog Zdravstvenog centra, navode se slične povrede. Inače, kako se ističe u tom izveštaju, majka je dovela devojčicu u pratnji radnice Centra za socijalni rad, zbog prijave da je dete zlostavljano.

Z. Gligorijević

[objavljeno: 10/12/2008]
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Blic: Majka teško zlostavljala dete

Izvor: B92, 10.Dec.2008

Jagodina -- Centar za socijalni rad u Jagodini oduzeo je Snežani M. trogodišnjeg sina, kome je polomila vilicu i izbacila ga golog na ulicu, piše "Blic"... Trogodišnji dečak u kući bez struje i ogreva igrao se sa raspadnutim lešom psa kao sa plišanom igračkom. Bio je samo u atletskoj majici....

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.