MOŽE LI TORNADO DA POGODI I BEOGRAD? Nazvali smo meteorologe posle katastrofe kod JAGODINE (FOTO) (VIDEO)

Izvor: Telegraf.rs, 25.Maj.2016, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MOŽE LI TORNADO DA POGODI I BEOGRAD? Nazvali smo meteorologe posle katastrofe kod JAGODINE (FOTO) (VIDEO)

Jagodinu je juče negde oko 13 i 30 časova pogodilo jako nevreme praćeno olujom ali i vremenskom pojavom koja nije tako česta, naročito ne u Srbiji, a u pitanju je tromb.

Pojava tromba kako se pravilno naziva ova vrsta tornada ne javlja se često i daleko je slabija od američkih tornada koji se javljaju mnogo češće.

- U zavisnosti gde se pojavi ova vremenska pojava naziva se pijavica, ukoliko se pojavi iznad mora, ili tromb ako se pojavi iznad kopna kao što je bio >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << juče slučaj u Jagodini - kaže Nedeljko Todorović iz Republičkog Hidrometeorološkog Zavoda Srbije.

Najčešće se javljaju u periodu od maja do avgusta, jer su u tom periodu izražene grmljavinske nepogode i ne mogu se predvideti, dodaje Todorović.

Može se desiti da se tromb ne pojavi nekoliko godina, a može se pojaviti i pet do šest puta u toku jedne godine.

Printskrin: Facebook/Infocentrala Portal/Joco Mijanic

- Pre dve godine, tačnije 2014. godine kada su bile velike majske poplave u Srbiji zabeleženo je više pojava tromba. Pojavio se u Lazarevcu, u okolini Vlasinskog jezera, Zlatibora i Nove Varoši - kaže Todorović.

Foto: infocentrala.rs

Ova vremenska nepogoda može se javiti i u Beogradu, a poslednji put ovakva pojava u našoj prestonici zabeležena je pre sedam, osam godina.

- Tromb se pojavio na nebu iznad Voždovca, ali je trajao znatno kraće nego onaj juče u Jagodini. Nema pravila, može se pojaviti i u ravničarskim i u planiskim krajevima.

Kako je saopštila Informativna služba Jagodine, u selu Dragocvetu, oko 10 kilometara zapadno od Jagodine gde se pojavio tromb, srušeni su ili oštećeni krovovi na 35 kuća, a šteta je načinjena na plastenicima i poljoprivrednoj mehanizaciji.

Foto: infocentrala.rs

Nadležni organi opštine Jagodina najvili su da će oštećenim domaćinstvima u jučerašnjem nevremenu šteta biti nadoknađena i u vidu građevinskog materijala.

Pogledajte video:



(S. K.)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.