MAJKE UBIJAJU BEBE!

Izvor: Kurir, 01.Mar.2011, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MAJKE UBIJAJU BEBE!

JAGODINA - Gde će im duša! Beba koja je pronađena zamotana u najlon kesu u kontejneru u Jagodini rođena je živa, a potom ubijena, pokazala je obdukcija. Ovo je drugi slučaj čedomorstva od početka godine, jer je početkom januara jedna beba pronađena na deponiji

JAGODINA - Gde će im duša!

Beba koja je pronađena zamotana u najlon kesu u kontejneru u Jagodini rođena je živa, a potom ubijena, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << pokazala je obdukcija. Ovo je drugi slučaj čedomorstva od početka godine, jer je početkom januara jedna beba pronađena na deponiji u Velikom Gradištu.

Čedomorke su uglavnom neobrazovane, dosta ograničene, ispoljavaju ono životinjsko u sebi, a nažalost, nazivaju se ljudima, smatraju stručnjaci.

Kriminolog Zlatko Nikolić kaže da je u patrijarhalnim krugovima sramota za porodicu kad neudata devojka ostane u drugom stanju.

- Tad se porodilja, koju u društvu smatraju „lakom robom“ i nemoralnom osobom, odlučuje na čedomorstvo. Na taj način majka eliminiše dete, koje joj je nepoznato, neviđeno i nevoljeno, kako ne bi ugrozila poznati sistem vrednosti - priča Nikolić, dodajući da porodilja neretko ubije i troje-četvoro novorođenčadi.

Prema statistici, broj ubistava tek rođene dece nije veliki, ali je uvek šokantan za sredinu.

- I samim bacanjem tela bebe u kontejner pokazuje se odnos nepoštovanja žrtve, bezosećajnost, nedostatak empatije - kaže kriminolog Nikolić.

Dr Milan Kostić, klinički psiholog i sudski veštak, kaže da su čedomorke kod nas najčešće emocionalno nestabilne i nezrele osobe, nespremne za majčinstvo, i ne mogu da se suoče s teškim životnim situacijama.

- Najčešće imaju teške sukobe unutar porodice, posebno s partnerom. Dete je i pre rođenja odbačeno od oca, a potom i od majke. Zbog toga dolazi do uklanjanja najnezaštićenije osobe koja predstavlja prepreku počiniteljki za njen dalji život. Često posle toga sledi i pokušaj samoubistva, jer se konflikt doživljava kao neizdrživ.

Slavica usmrtila četiri bebe

Slavica Glišić iz sela Prevešt kod Rekovca u maju 2004. godine priznala je da je ubila četiri svoje bebe! Policija je pronašla dva dečja skeleta u šipražju pored kuće, a jedan u zemljanom podu pomoćne zgrade. Slavica je priznala da je od 1985. bila četiri puta u drugom stanju i da je „poništila“ četvoro dece.

Kad je slučaj stigao na sud, utvrđeno je da su tri čedomorstva zastarela. Zbog ubistva jedne bebe osuđena je na šest meseci zatvora, odnosno dve godine uslovno.

Crna hronologija čedomorstva

JANUAR 2011 - Skupljači sekundarnih sirovina na deponiji u Velikom Gradištu našli su mrtvu bebu umotanu u peškir, a zatim stavljenu u crnu plastičnu kesu.

OKTOBAR 2010 - Ljubina Dukanac (38) iz Osonice osumnjičena da je dve svoje bebe po rođenju usmrtila i bacila ih na đubrište.

JANUAR 2010 - U okolini Pirota pronađeni ostaci tek rođene bebe, čije su telo rastrgli psi.

SEPTEMBAR 2009 - Maloletna devojka ubila tek rođenu bebu u Domu učenika u Kostolcu.

APRIL 2009 - Majka ubila blizance u Beloj Crkvi, bebe pronađene u poljskom toaletu i ve-ce šolji.

JANUAR 2009 - Majka ubila blizance kod Loznice.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.