Izvor: Politika, 11.Dec.2013, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko košta vazduh iznad Jagodine

Kraljevačka „Elektrosrbija” je 2011. samo ovom gradu avansno platila 300 miliona dinara na ime naknade za korišćenje građevinskog zemljišta, tj. po dužnom metru za podzemne i nadzemne vodove i to unapred, sve do 2025. godine

Kraljevo – Kraljevačka „Elektrosrbija“, koja posredstvom svojih distributivnih ogranaka struju isporučuje u 11 gradova i 22 opštine, gradu Novom Pazaru duguje oko 455 miliona dinara. Iznos duga odnosi se na minuli četvorogodišnji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << period korišćenja građevinskog zemljišta, što za objekte na zemlji što za prolaz vazduhom nadzemnih vodova.

Novo rukovodstvo to neće da plati već čeka stav Ustavnog suda Srbije, ali su bivši rukovodioci to ponekom isplaćivali, reklo bi se selektivno, recimo, gradu Jagodini 300 miliona i to unapred za više narednih godina.

O čemu je, uistinu reč? Prema ranije važećim odredbama Zakona o planiranju i izgradnji lokalne samouprave su imale pravo propisivanja naknade za korišćenje građevinskog zemljišta. Tako su, ali svaka prema svojim merilima i kriterijumima, iz godine u godinu, taj namet, bar što se tiče EPS-a, uglavnom enormno povećavale.

I, za ovu 2013. godinu, posle koje se shodno izmenama pomenutog zakona ova naknada uključuje u porez na imovinu, stigli su računi distributivnim društvima kraljevačkog EPS-a. Sudeći po iznosima, presudno je bilo koliko kom gradu ili opštini para nedostaje.

Tako Despotovac za ovu godinu traži 22 miliona dinara, Svilajnac 31, Ćuprija 21, Tutin 10,3, Čačak, 8,7 miliona dinara... Ima i onih koji su skromni pa je, primera radi, iz Kraljeva stigao godišnji račun na samo 960.000 dinara.

Pored naknade za objekte, poput trafo-stanica u određenim opštinama i gradovima taj namet uvećan i naknadom za prolaz nadzemnih vodova. Obračunato je to prema dužnom metru, pa bi se moglo reći i za korišćenje opštinskog, tj. gradskog vazdušnog prostora.

– To je zatečeno stanje za nas, mislim na nova rukovodstva ovdašnje „Elektrosrbije“ i te račune nećemo plaćati dok ne dobijemo odluku Ustavnog suda, kome je upućena inicijativa za ocenu ustavnosti ovakvih odluka lokalnih samouprava – kaže za „Politiku“ Mile Milošević, zamenik direktora EPS-a u Kraljevu.

Glavni povod za ocenu ustavnosti ovih odluka bio je zahtev grada Novog Pazara iz 2012. godine, gde je tamošnja inspekcijska kontrola utvrdila dug gradu od novopazarske „Elektrodistribucije“ u iznosu od 454.601.876 dinara.

Tolika je obračunata neplaćena naknada na ime korišćenja građevinskog zemljišta za objekte i vodove za 2008. i naredne tri godine, a računi za ostale godine tek je trebalo da stignu.

U toj inicijativi, upućenoj još krajem 2012. godine, kaže se da je „svojom odlukom Skupština opština Novi Pazar prekršila zakonska ovlašćenja i donela nezakonitu odredbu, jer važeći zakon o planiranju i izgradnji propisuje kriterijume za utvrđivanje visine naknade, pa je nadležni organ lokalne samouprave samo imao pravo na bliže određenje tih uslova ali ne i uvođenje novih kriterijuma“.

Tu se još posebno naglašava „da ne postoji osnov za obračun naknade za nadzemne vodove budući da se ispod njih najčešće grade stambeni objekti pa tako grad vrši dvostruko oporezivanje“.

Ukazuje se još da se „izgradnjom elektroenergetskih objekata doprinosi komunalnom opremanju svake građevinske parcele i na taj način lokalnim samoupravama omogućava više prihoda“. To bi značilo da je besmislena lokalna renta na ove objekte, a posebno elektrovodove.

No, na tu, kako u EPS-u smatraju, osnovanu inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti odluka lokalnih samouprava pada „mrlja“, jer tadašnje rukovodstvo nije baš bilo dosledno.

Samo godinu ranije je ocenilo da se, primera radi, gradu Jagodini „isplati“ da ovu naknadu plati unapred, kako se to kaže, avansno. Stoga je 2011. godine pomenutom gradu plaćeno 300 miliona dinara na ime naknade za korišćenje građevinskog zemljišta i to do 2025. godine. Istina, kada se preračuna po godinama to je jeftino, ali možda bi i Novi Pazar uz avans pristao na tu jeftinoću...

Uz to, nameće se i pitanje, sa kojim će se svakako suočiti novo rukovodstvo EPS-a, da li će, kada i kako Jagodina vratiti avansirano ako Ustavni sud Srbije oceni da su odluke lokalnih samouprava bile zaista neustavne i nezakonite.

Miroljub Dugalić

objavljeno: 11/12/2013

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.