Kamere štite dijagnostičke aprate

Izvor: B92, 01.Jul.2010, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kamere štite dijagnostičke aprate

Načelnik Odeljenja ginekologije iakušerstva Opšte bolnice u Jagodini dr Mirjana Milaš, u čijim su ordinacijama za ultrazvuk i kolposkopiju instalirane video kamere, izjavila je, da se nijedna pacijentkinje nije žalila na kamere, a one su tu samo da bi zaštitile od krađe skupu opremu.

Od devet ginekologa, koji rade na ovom odeljenju, samo je jedan bio protiv kamera, dodala je ona i istakla da "privatnost pacijenata instaliranjem kamera nije ugrožena".

Za instaliranje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kamera na odeljenju ginekologije odlučilo se rukovodstvo Opšte bolnice, posle krađe stabilizatora za ultarzvučni aparat, pre oko mesec dana, teškog 30 kilograma i "namernog" lomljenja sonde za pregled pacijentica, a na predlog servisera iz Niša.

Kamere, koje su postavljene pre deset dana, izazvale su polemiku među pacijenticama, ali i među medicinskim osobljem, da li trebaju u ovakvim ordinacijama.

Dr Milaš je istakla da je razlog instaliranja kamera "krađa stabilizatora koji je deo opreme ultrazvučnog aparata dva puta lomljenje i kvarenje aparata za kolposkojiju, a zatim oštećenja sonde ultrazvučnog aparata koja sama košta 5.000 evra".

Nismo znali drugačiji način kako da žaštitimo skupu opremu do koje teško dolizimo u ovoj situaciji. To su nam sugerisali i serviseri, koji su imenovali i bolnice u kojima su bile krađe i oštećenja opreme, ali su posle instaliranja kamera, prestale.

Dali smo sve od sebe da opremimo službu, da dijagnostiku digneno na nivo, i ne možemo dozvoliti da se to sada uništava na najružniji način, istakla je ona.

Krađa stabilizatora je prijavljena policiji i inspektri su dolazili, "nagovestili su i mogućnosti poligrafskog ispitivanja nekih osumnjičenih", dodale je ona.

Monitor je u kancelariji dr Milaš i samo ona ima uvid u kasete, a u ordinacijama za ultrazvuk i kolposkopiju su na vidnim mestima, velikim slovima ispisana obaveštenja da je "prostorija pod video nadzorom".

Na ginekologiji od devet ginekologa, sedam ima i privatne ordinacije, "sada vidite ko bi mogao imati interes da aparati u ovoj službi ne rade da bi pacijenti išli kod njih", izjavio je direktor Opšte bolnice dr Darko Miletić.

On je istakao da je u opremu ginekologije od 2008. godine investirano 150.000 evra, i ispričao, "priču" o jednoj kireti (ginelološki instrument koji se upotrebljava kod abortusa), koja je "čudom nestajala, a umesto nje donošena druga, da bi se pojavljivala pred popis inventara, pa opet nestajala".

"Zna se kome trebaju kirete, sigurno ne medicinskim sestrama i čistačicama", rekao je Miletić i istakao da su, do paralelnog rada ginekologa, aparati koji se sada oštećuju i čiji delovi nestaju, trajali 15 i 20 godina bez oštećenja.

"Nisam imao drugo rešenje, jer sam kao direktor odgovoran, nego da preduzmem mere kao što je ova sa instaliranjem kamera", rekao je on i podsetio da lekari koji rade paralelno "ne plaćaju porez i ne daju fiskalne račune".
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.