Kablovi u potrazi za kupcem

Izvor: Politika, 13.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kablovi u potrazi za kupcem

Ovakvu jagodinsku fabriku niko neće hteti, smatra Zoran Drakulić. – Ako i četvrti tender propadne, neka nas preuzme država, poručuju sindikalci

Industrija kablova iz Jagodine poodavno je počela da smanjuje broj zaposlenih u nadi da će je neko, posle tri bezuspešna pokušaja, ipak kupiti. Država, s druge strane, namerava da produži rok za otkup tenderske dokumentacije, koji ističe 22. juna, ali ni to nije garancija da će najuspešniji srpski izvoznik kablova konačno >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << naći kupca.

Veliki igrači, poput „Ist pointa”, u vlasništvu Zorana Drakulića, koji je početkom godine kupio novosadsku fabriku kablova „Novkabel”, nisu zainteresovani za jagodinskog proizvođača. Neizvesno je i da li će se „A-tek” Mirka Kovača prijaviti na četvrtom po redu tenderu, iako u Industriji kablova uveravaju da postoji interesovanje za njihovu firmu.

– Nije realno da fabrika bude prodata pod ovakvim uslovima – smatra Zoran Drakulić. – Srpsko tržište je malo i na njemu već ima nekoliko proizvođača kablova, dok je u Evropi došlo do značajnog smanjenja tražnje. Osim toga, veliki problem Industrije kablova iz Jagodine su i ogromni dugovi, a da ne govorimo o višku zaposlenih.

Rukovodstvo firme je, međutim, uz podršku države počelo da smanjuje broj radnika. Tako se ovih dana očekuje odlazak 540 ljudi, koji će do sticanja uslova za penziju dobijati otpremnine u proseku od 25.000 do 30.000 dinara mesečno.

– Industrija kablova je od Vlade Srbije dobila 140 miliona dinara za socijalni program viška zaposlenih i ljudi su već počeli da potpisuju ugovore o raskidu radnog odnosa – kaže Dragan Rajić, predsednik Samostalnog sindikata ove firme. – Reč je o radnicima kojima je ostalo najviše pet godina do penzije i svi oni odlaze iz firme dobrovoljno. Na taj način bi trebalo da se steknu uslovi za pronalaženje kupca Industrije kablova.

Drakulić, međutim, smatra da ovo smanjenje broja zaposlenih nije dovoljno.

– Fabrika kablova iz Zaječara zapošljava 500 radnika, a ima dvostruko veću proizvodnju od Jagodinaca, ali je i pored toga u velikoj krizi – naglašava Drakulić, dodajući da bi za Industriju kablova optimalan broj zaposlenih bio od 600 do 700 ljudi.

Međutim, neizvesno je da li bi čak i tada preduzeće uspelo da nađe kupca, jer je malo kome u interesu da za 56,6 miliona evra kupi firmu koja duguje oko 100 miliona evra.

– Ako ni posle četvrtog tendera ne nađemo kupca, država bi morala da se umeša. U tom slučaju, najbolje rešenje bilo bi da Vlada Srbije postupi kao sa RTB Borom, odnosno da preuzme većinsko vlasništvo nad fabrikom – smatra Rajić, dok za Drakulića takva mogućnost nije realna.

Vlasnik „Novkabela” i bivši vlasnik zaječarskog proizvođača kablova smatra da ne može država baš sve da preuzme u svoje ruke, iako bi, stiče se utisak, radnicima to najviše odgovaralo. U ovoj firmi ih ima 2.800 i primaju platu čiji je prosek 23.000 dinara. U proteklih devet godina njihovu firmu napustilo je čak 3.000 ljudi, a oni koji su ostali nisu uspeli da vrate preduzeće na puteve stare slave kada su kablove izvozili u više od sto zemalja.

Uprkos tome, prema podacima rukovodstva kompanije, jagodinski proizvođač je prošle godine od izvoza zaradio 16 miliona evra, dok ove godine očekuje nove poslove za „Telekom”, kao i izvoz u arapske zemlje, Nemačku, Češku, Hrvatsku, Rusiju, Albaniju i Bosnu i Hercegovinu.

Ali, i pored relativno dobrih izvoznih rezultata, radnici imaju plate koje su niže od republičkog proseka, što u poslovodstvu objašnjavaju činjenicom da je firma već godinama u procesu privatizacije, tako da za svako povećanje zarada veće od pet odsto moraju da dobiju odobrenje države.

N. Miković

[objavljeno: 13/06/2009]
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.