Jovanović: Kultura mora da definiše život

Izvor: RTS, 19.Apr.2012, 20:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Kultura mora da definiše život

Kultura mora da bude angažovana i da definiše život, rekao Čedomir Jovanović istakavši da je potreban preokret i u kulturi. Vuk Drašković, u razgovoru sa građanima Jagodine, poručio da da nova Srbija mora da se gradi na novim temeljima.

Kandidat koalicije "Preokret" za predsednika Srbije Čedomir Jovanović poručio je da je potreban preokret i u kulturi, koja mora da bude angažovana i da definiše život.

"Za mene je kultura u političkom smislu jako važna, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << mislim da ona mora biti angažovana. Ne mogu pri tome da je svodim na jedan stranački nivo. Kultura koja ne definiše život, ne formuliše neki novi horizont, ne nudi odgovore na probleme zapravo negira samu sebe", naglasio je Jovanović na radnom sastanku "Preokret u kulturi", saopšteno je iz te koalicije.

Jovanović je rekao da je kultura uvek bila uporište nekog zdravog razuma.

"Zabrinjava me situacija u kojoj se nalazimo kao društvo. Nijedno fundamentalno pitanje čak nije ni postavljeno, a još smo dalje od mogućnosti da razgovaramo i ponudimo odgovore. Ova izborna kampanja za nas nije borba za procenat više. Ovo doživljavam kao priliku da nešto uradimo u društvu. Ona ne sme da se pretvori u moj monolog sa milionima", rekao je Jovanović.

Nema uspeha u poslu preokreta ukoliko on bude sveden samo na politiku i na jednu stranku, rekao je Jovanović, i istakao da je ključno pitanje formulisanja motiva sa kojim se izlazi pred građane.

Kandidat "Preokreta" za predsednika Srbije smatra da je ovo trenutak da se razgovara o tome šta može da se uradi, jer postoji dovoljno potencijala. "Moj utisak je da imamo dobru priliku i da treba da je iskoristimo", rekao je Jovanović.

Na radnom sastanku učestvovale su brojne ličnosti iz javnog života, među kojima Jovan Ćirilov, Lazar Stojanović, Borka Pavićević, Svetislav Basara, Srđan Gojković Gile, Puriša Đorđević, Olivera Ježina i Lena Bogdanović, navedeno je u saopštenju.

Drašković: Srbija na novim temeljima

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković izjavio je da nova Srbija mora da se gradi na novim temeljima.

U razgovoru sa građanima Jagodine, Drašković čija je stranka deo koalicije "Preokret", rekao je da se Srbija već 12 godina, od 5. oktobra 2000. godine, vrti u krugu.

"Već 12 godina se priča o nekakvoj novoj, evropskoj, prosperitetnoj Srbiji, a ne menjaju se njeni stari, propali antievropski, komunistički temelji", rekao je Drašković.

Lider SPO-a je rekao da "Preokret" traži "novu državnu kuću Srbije na novim temeljima".

"Sve se mora menjati. I spoljna i unutrašnja politika, organizacija države, strateški prioriteti države. Poljoprivreda mora biti naš strateški prioritet", rekao je Drašković.

Prema njegovim rečima, mora se menjati odnos prema radu jer je radnik danas rob, kao i da se mora menjati i odnos prema susedima jer "Srbija više nema snage ni za ratove, ni za mržnju".

Drašković je dodao da Srbija polako nestaje, da sela umiru, a narod nestaje.

"O ovome se ne priča u ovoj izbornoj kampanji nego se obećavaju bajke", rekao je Drašković.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.