Javni radovi u Ćupriji i Jagodini smanjuju broj nezaposlenih

Izvor: RTS, 27.Sep.2018, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javni radovi u Ćupriji i Jagodini smanjuju broj nezaposlenih

Prema evidenciji Nacionalne službe broj nezaposlenih u pomoravskom okrugu smanjen je za 6,5% u odnosu na isti period lane. Na javnim radovima koji su jedna od mera aktivne politike zapošljavanja trenutno radi 180 osoba najčešće u javnim i komunalnim preduzećima i ustanovama socijalne i zdravstvene zaštite.
Na odeljenju palijativne nege u ćuprijskoj bolnici kroz projekat javnih radova trenutno je zaposleno >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pet sestara i dva lekara. Posao izuzetno odgovoran, težak ali posle napornih godina studiranja na licima zaposlenih i zadovoljstvo, jer rade u struci.

"I više sam nego zadovoljna zaista, i radom i uslovima rada, kolektivom, eto sve je super", kaže dr Marija Miletić.
Njena koleginica Marija Milovanović kaže da je tu već četiri meseca i da joj taj ugovor uskoro ističe: "Vrlo sam zadovoljna, jedno jako jako lepo iskustvo i svakom mladom lekaru bih iskreno preporučila da se prijavi i da jednostavno pokuša da stekne neko iskustvo kroz ove javne radove jer zaista vredi."
U ćuprijskoj bolnici kažu da treći put u saradnji sa Nacionalnom službom zapošljavanja kolege dolaze da rade u okviru javnih radova. Za većinu njih to je i prvo radno mesto u struci i od velikog je značaja kakve će utiske steći u radu sa pacijentima.
"Zaista su to ljudi koji su puni entuzijazma i volje da prosto svojim prethodno stečenim znanjima pokažu i pacijentima i njihovim porodicama i da im razjasne medicinske uslove u kojima se nalaze njihovi najbliži", kaže dr Ivan Milojević, pomoćnik direktora bolnice za medicinska pitanja.
Država, za pomoravski okrug finansira četrdesetpet javnih radova. Najčešće su to poslovi na održavanju životne sredine, ali i u socijalnim i humanim delatnostima. Nacionalna služba sarađuje i sa lokalnim samoupravama.
"Lokalne samouprave pomoravskog okruga vide dakle problem nezaposlenosti kao jedan od prioriteta te su grad Jagodina, opštine Despotovac, Ćuprija i Svilajnac iz svojih budžeta izdvojile određena sredstva", kaže Svetlana Mitrović, načelnica odeljenja za programe zapošljavanja.
Automehaničari, poljoprivredni i prehrambeni tehničari, maturanti gimnazije, najsuficitarnija su zanimanja u Pomoravlju, dok se najlakše zapošljavaju stručnjaci informacionih tehnologija, farmaceuti i profesori nemačkog jezika.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Sajam zapošljavanja za osobe sa invaliditetom

Izvor: RTS, 27.Sep.2018

Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, ima gotovo 13.000 nezaposlenih osoba sa invaliditetom, što je manje za 8,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Nacionalna služba zapošljavanja organizovala im je specijalizovani Sajam zapošljavanja na opštini Vračar, gde je 23...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.