Jandin povratak na vatrenu liniju

Izvor: Politika, 09.Nov.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jandin povratak na vatrenu liniju

Jagodinac Aleksandar Janda, dvostruki osvajač medalja na evropskim prvenstvima u kategoriji strelaca invalida, posle jedanaestogodišnje pauze ponovo niže uspehe i priprema se za naredni olimpijski ciklus

Jagodina – Aleksandar Janda (42) jedini je Jagodinac koji je ove godine u kategoriji strelaca invalida učestvovao u Pekingu na Paraolimpijskim igrama. Za rezultate u dresu sa nacionalnim grbom nagrađen je Oktobarskim priznanjem, koje tradicionalno dodeljuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << lokalna samouprava.

Aleksandar je streljaštvom počeo da se bavi još u osnovnoj školi, pucajući iz vazdušne puške, a kada se upisao na Vojnu akademiju nastavio je da se takmiči u Beogradskoj ligi, a bio je i prvak Akademije. Po završetku školovanja, kao profesionalni starešina službovao je u Banjaluci i Pančevu. Februara 1992. godine na ratištu u Hrvatskoj, kod Osijeka, nastradao je u minskom polju. Ostao je bez stopala.

– „Zahvaljujući” tome kvalifikovao sam se za naredna takmičenja, ali u kategoriji invalida – gorko se šaleći kaže nam Aleksandar.

Samo godinu dana nakon što je nastradao na ratištu, na Otvorenom prvenstvu Evrope u Belgiji osvaja bronzanu medalju u kategoriji malokalibarska puška, a 1995. na Evropskom šampionatu u Finskoj u trostavu postaje vicešampion Starog kontinenta. Nakon toga, iz porodičnih razloga, odložio je sportsko oružje i u streljanu nije ušao čitavih 11 godina, da bi ga na „vatrenu liniju" vratio poziv Nenada Pajića, selektora reprezentacije strelaca invalida. Tako je 2007. Janda počeo sve iz početka, ovog puta s pozajmljenim vazdušnim pištoljem, a onda mu je grad kupio vrhunski „štajer", sportski pištolj iz koga puca i naša proslavljena olimpijka Jasna Šekarić. To je rezultiralo dvostrukim dosezanjem olimpijske norme, i to na internacionalnim takmičenjima u Hrvatskoj i Nemačkoj.

– Žao mi je što u Pekingu nisam dospeo do finala. Ipak, i samo učešće na Paraolimpijskim igrama je za mene ogroman uspeh i potvrda onog univerzalnog sportskog gesla – važno je učestvovati. Naša reprezentacija je Srbiji donela dve srebrne medalje, u atletici i stonom tenisu. Što se organizacije tiče, bila je izvanredna, a uslovi u olimpijskom selu fenomenalni. Bilo je vremena i za obilazak kulturnih znamenitosti – sumira utiske Aleksandar, koji svakodnevno u jagodinskoj sportskoj streljani sa svojim trenerom Miomirom Spasojevićem provodi po nekoliko sati, pripremajući se za domaća i međunarodna takmičenja, među kojima je, od naredne godine, i novi olimpijski ciklus. Inače, Aleksandar Janda, kao osvajač sportskih medalja na međunarodnoj sceni, uživa nacionalnu penziju.

R. Milanović

[objavljeno: 10/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.