Jagodinski muzej otvara Salon u Beogradu u Beton hali

Izvor: S media, 12.Apr.2010, 09:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jagodinski muzej otvara Salon u Beogradu u Beton hali

Muzej naivne i marginalne umetnosti u Jagodini dobiće do kraja ove godine u Beogradu svoj Salon za prezentaciju vrhunskih umetničkih ostvarenja domaćih i inostranih autora u prostoru Beton hale na savskom pristaništu, izjavila je Tanjugu direktor muzeja Nina Krstić.

Izgradnja Salona počela je 2008. godine i do sada je investirano 17.539.795 dinara.

"Očekujemo da ove godine završimo sa svim radovima koje je Ministarstvo kulture Srbije podržalo planiranim sredstvima >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << za ovu godinu", objasnila je Krstić, dodajući da je prostor Salona zamišljen kao poprište multimedijalnih izložbi, različitih muzejskih manifestacija (kolonije, stručni seminari, bijenale, radionice...) umetnika iz Srbije i inostranstva.

Ona je istakla da će deo stalne postavke u Salonu biti posvećen remek delima "art bruta" iz inostranih kolekcija, državnih i privatnih, a planirano je predstavljanje najznačajnijih srodnih galerija i muzeja Evrope.

"Kunstlerhaus, Maria Gugging" iz Beča prva je ustanova koja će iz svog fonda predstaviti remek dela u ovom Salonu, napomenula je Krstić.

Ona je dodala da će u Salonu biti i specijalizovana umetnička radIonica koja će različitim povodima okupljati umetnike sa posebnim potrebama i ocenila da je to korak napred u pridruživanju svetskoj umetničkoj praksi u oblasti autsajder arta koji u svetu postoji već više decenija.

Muzej naivne i marginalne umetnosti u Jagodini osnovan je pre 50 godina i poseduje zbirku od oko 3.000 dela domaćih umetnika i nekoliko stotina inostranih.

"Jedan je od najvećig dokumentacionih centara za proučavanje i zaštitu dela naivne i marginalne umetnosti umetnika iz celog sveta i ima kontinuiranu saradnju sa preko

300 domaćih i inostranih galerijskih, muzejskih i drugih ustanova kulture, institutima i Udruženjima", rekla je Krstić.

Ona je dodala da Muzej ima bogatu biblioteku stručnih naslova autora iz naše zemlje i sveta, suvenirnicu, prodajnu geleriju umetničkih dela.
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.