Jagodinski đaci osmislili diskretni elektronski dnevnik

Izvor: Politika, 17.Dec.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jagodinski đaci osmislili diskretni elektronski dnevnik

Jagodina – Preduzeće „IT medija”, koje su osnovali učenici četvrte godine Elektrotehničke i građevinske škole „Nikola Tesla" u Jagodini, pobednik je trećeg regionalnog sajma „Učenička preduzeća u Srbiji", održanog nedavno u Kragujevcu. U konkurenciji 115 učeničkih preduzeća(naravno, ne radi se o pravim, već o simuliranim preduzećima, u kojima se učenici upućuju u tajne organizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << biznisa), elektronski dnevnik, koji je osmislilo petoro jagodinskih srednjoškolaca, osvojio je dva prva mesta: i stručni žiri i publika proglasili su ga za najbolji proizvod i za najbolju softversku uslugu.

„Direktor” učeničkog preduzeća „IT medija” Miljenko Rebernišek, koji je i osmislio elektronski dnevnik, kaže za naš list da je na ideju da se njegov tim angažuje upravo na ovom projektu došao kada su prošle godine u jagodinskoj Gimnaziji ukradeni dnevnici.

– U naš dnevnik učenici ne mogu da dopisuju ocene, a profesori nemaju uvid u ocene kolega koji predaju druge predmete. Roditelji, koji na početku godine dobiju šifru, putem Interneta ili SMS usluge mogu samo da vide ocene svoje dece, za razliku od elektronskih dnevnika koji se koriste u dvadesetak škola u Srbiji, gde mogu da pogledaju ocene svih učenika tog razreda – objašnjava Rebernišek.

Na pomenutom sajmu u Kragujevcu, dnevnik jagodinskih srednjoškolaca bio je zapažen i pohvaljen i zbog toga što njegov softver obrađuje i pruža informacije i o izostancima sa časova, kao i o eventualnim napomenama koje su upisali profesori.

Prema rečima „šefa marketinga” pobedničkog preduzeća Ivane Ilić, ovaj projekat radili su devet meseci.

– Prošle godine smo dobili prvu nagradu za inovaciju, dok smo ove godine pravili softver, odnosno uslugu. Mislim da je ovogodišnji projekat pobedio i pobrao pohvale zbog mogućnosti da roditeljima pruža aktuelne informacije o uspehu i vladanju njihove dece u školi, što svakako jeste značajna inovacija, mada nisam sigurna koliko će naš elektronski dnevnik biti popularan među učenicima – kaže nam Ivana.

Z. Gligorijević

[objavljeno: 17/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.