Jagodinski biznismeni na freskama u seoskim crkvama

Izvor: BKTV News, 26.Jan.2012, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jagodinski biznismeni na freskama u seoskim crkvama

Poznati jagodinski biznismeni Miodrag Nikolić Feman i Radoslav Milenković našli su se na freskama uz svetitelje Srpske pravoslavne crkve u seoskim crkvama u Rakitovu i Majuru, čiji su oni ktitori.
Milenković je oslikan tako što ga Sveti Roman drži za ruku i vodi ka Hristu, dok je Nikolić oslikan kako Svetom Luki daruje hram u Rakitovu.
Freske biznismena su naišle na različite komentare, dok ih jedni smatraju neukusnim, drugima ne smeta što su oni koji su dali pare za obnovu dobili i mesto na crkvenom zidu.
'Smatram da čovek vredi onoliko koliko traga ostavi iza sebe, dobra dela ostaju da se pamte. Crkvu u Rakitovu kompletno sam sagradio i freskopisao do poslednjeg milimetra. Za tako nešto me je motivisalo hodočašće u Jerusalimu, a više puta boravio sam na Svetoj gori i manastiru Hilandar' - kaže Nikolić, čija se freska nalazi u hramu u Rakitovu.
Dvojica jagodinskih biznismena su prvi graditelji našeg doba koji su dobili svoju fresku, iako se crkva tome ne protivi. U SPC kažu da je, iako danas izgleda neobično, freskopisanje ktitora ukorenjeno u crkvenom graditeljstvu.
Na zidu crkve se nalazi i čačanski privrednik Milenko Kostić, koji je finansirao izgradnju crkve u Kotraži kod Čačka i koji je oslikan tako što sa svojom ženom i decom plovi u Nojevoj barci.
Da i novija istorija ima mesto na freskama svedoči i primer iz manastira Podostrog u Mainama iznad Budve. U ovoj svetinji prikazan je Josip Broz u maršalskoj uniformi, kako ga odvlači demon u vatru pakla.
U beogradskom naselju Medaković izgrađena je crkva na čijem svodu dostojanstveno stoji - đeneral Draža Mihailović.
Izvor: Večernje Novosti
Tweet
Pogledaj vesti o: Jagodina

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.