
Izvor: Politika, 03.Apr.2009, 23:37 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Jagodinski biznismen iz socijalnog programa
Deset bruto plata, odnosno 450.000 dinara otpremnine iz „Žitomlina”, Goran Jevremović je uložio u gajenje pečurke bukovače, i već posle dva meseca je u prilici da planira proširenje proizvodnje
Jagodina – Nakon devet i po godina rada u firmi za proizvodnju hleba i peciva „Žitomlin" u Jagodini, Goran Jevremović (41) odlučio se da prekine radni odnos, uzme novac u skladu sa socijalnim programom i uložiu vlastiti biznis. Deset bruto plata, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tačnije 450.000 dinara, uložio je u izgradnju i opremanje objekta od 60 kvadrata za uzgajanje pečurke bukovače.
– Krajem februara, napunio sam 250 džakova micelijumom, slamom i strugotinom, a prve pečurke počeo sam da berem pre nedelju dana. Biću zadovoljan ako svaki džak za dva meseca, koliko može da se eksploatiše micelijum, bude dao osam kilograma bukovača, što bi u ukupnom zbiru značilo prinos od oko 2.500 kilograma – navodi Jevremović za „Politiku". S obzirom na to da je cena kilograma bukovače 160 dinara, to znači da bi se već dvomesečnim urodom gotovo pokrilo prvobitno ulaganje od 450.000 dinara.
Trenutno, sav rod prodaje na pijaci a u toku su i pregovori sa jednom jagodinskom firmom, koja je zainteresovana da otkupljuje sve proizvedene količine. A sve što zaradi, Jevremović planira da uloži u nove objekte i da obogati ponudu.
– Ovih dana očekujem da mi iz Austrije stigne mašina za seckanje slame i piljevine, pa ću u stari objekat da ubacim još džakova, pošto je njegov kapacitet 350 džakova. Već za desetak dana planiram da napravim novi objekat iste veličine u kome bih proizvodio šitake, koje bih, kao i bukovaču, uskoro počeo da prerađujem – otkriva nam Jevremović svoje ambiciozne zamisli.
On planira da bukovače pakuje u tegle, što bi bila novina na tržištu, ali i da od sušenih pravi razne meleme. Pošto je već naručio 20.000 bala slame, planira i da prodaje kompletno pripremljene džakove.
– Rešio sam i da se oprobam u gajenju takozvanih marmelada jagoda. Trenutno sam ispod folija zasadio 1.300 sadnica, a u avgustu planiram da napravim objekat za uzgajanje ovih jagoda u saksijama – ističe Jevremović, dodajući da je veoma zadovoljan svojim novim poslom, tim pre što je, kako kaže, sam svoj gazda i nema „nad glavom" ni poslovođu ni direktora.
Zorica Gligorijević
[objavljeno: 04/04/2009]