Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 18.Jun.2010, 07:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jagodinski bageri otkopali tri skeleta

JAGODINA - U gradskom naselju Sarina međa, starom arheološkom lokalitetu, prilikom kopanja temelja za jednu zgradu bageri su otkopali tri skeleta u hrišćanskim grobovima starim nekoliko stotina godina i ostatke praistorijskih kuća, iz perioda oko 1.300 godina pre naše ere.

- Arheolozi Zavičajnog muzeja Jagodine i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac, obradom terena, koji će potrajati oko deset dana, pronašli su i nekoliko keramičkih posuda - izjavio je direktor >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Zavičajnog muzeja u Jagodini Zoran Petrović.

Na lokalitetu gde su pronađeni ostaci praistorijskih kuća postavljene su dve sonde, dimenzije deset puta četiri metra. Arheolog praistoričar Sonja Perić rekla je da su pronađene kuće dobro izgrađene sa tragovima pruća i kolja.

- Još nismo stigli do nivoa poda, jer je taj deo sonde uništen ukopavanjem pokojnika - rekla je Perićeva, koja je i kustos muzeja.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.